Upptäck plåtarkitekturen

UPPTÄCK PLÅTARKITEKTUREN

Jag föreslår fasader täckta med plåt ibland och kan få negativa reaktioner: ”Så kan väl inte ett hus se ut? Så ser ju industrier ut och dom är ju fula! Inte kan väl det bli fint?” Men sanningen är att plåt är ett fantastiskt och formbart material som helt enkelt blir vad man gör det till. Gör det rätt och det blir galet bra. Skrolla ner och upptäck plåtarkitekturen.

Skulpturala former på bostadshus helt klätt i högblank koppar-shingle. Ritat av Tokyo-baserade arkitektkontoret Archivision.

Tower House av Austin Maynard Architects i Alphington, Australien. Den släta vita plåten gör sig extra bra till material med kraftig textur som här obehandlad takspån av ceder.

METALLPLÅT – MÅNGA FÖRDELAR OCH OÄNDLIG FORMBARHET

Metall är hållbart, så hållbart att det till och med har fått ge namn till tidsåldrar. Och det är bra att bygga hållbart. Metallplåt är mångsidigt, ekonomiskt, estetiskt och intressant. Stål är svensktillverkat, klimatmässigt relativt vettigt och det går att forma nästan hur som helst. Koppar, zink och aluminium är fantastiska metaller som det går att göra väldigt mycket med.

För de ädlare metallerna har producenterna har börjat jobba med patineringen så du idag kan få tag på t.ex. kopparplåt och zink i patineringens alla olika stadier. Aluminium finns i mängder av olika kulörer, patineringar, oxideringar och utförande.

Metallplåt gifter sig bra estetiskt med både puts, tegel från olika tidsepoker, träpanel målade med olika typer av färger och är därför ett mycket bra ytskikts-material att jobba med när man bygger till. Men det gäller att hantera plåten på rätt sätt, kombinera den med andra material som gör att det kommer till sin rätt och dessutom välja rätt typ av plåt och montering.

Tillbyggnad till ett bibliotek i London blir ett blickfång i gatubilden. Klädd i orange korrugerad aluminiumplåt och ritad av WeMadeThat

Lantgård i rostig korrugerad stål på Nya Zeeland av Herbst Architects. Murriga kulörer och tunga material jordar detta coola hus och förankrar det vackert i landskapet. Mycket fint projekt!!!

Förortsvilla där den vita sinuskorrugerade stålplåt passar bra till de jugend-aktiga svängarna. Villan ligger i Nieuwpoort i Belgien och är ritad av Lava Architecten.

Bandplåt på Skogskyrkogården i Sthlm

STÅLPLÅT – intressantare än vad man först tror

Zink, koppar och aluminium i all ära men det är ändå det svenska stålet som ligger mig varmast om hjärtat. Både den typ av plåt som industrin har kidnappat: målad stålplåt – en produkt de flesta inte gillar men det kan bli så otroligt fint i rätt sammanhang med de rätta proportionerna. Men vackrast är ändå gammal hederlig galvaniserad stålplåt – helst oregelbundet patinerad med vacker järnoxid – i folkmun även kallad rost 🙂

Men varför använder vi det så lite i vårt husbyggande? Jag tror att vi har blivit lite blockerade av att plåten liksom tillhörde antingen trista industribyggnader eller konstigt, sönderrenoverade stugor på landet. Det är dags att ta sig ut den blockeringen och se lite mer kreativt på våra egna resurser. Istället för att importera sibirisk lärk och amerikansk ceder till våra fasader är det kanske dags att låta den svenska stålplåten få den kärlek den förtjänar?

Stål är billigt men kräver i gengäld sina proportioner, möten och detaljer för att bli bra. Lägg ner lite möda på att forma stålplåtshuset och det ger tusenfalt tillbaka. Kombinera en proportionerlig metallfasad med en äng-inspirerad trädgård så har du det coolaste och mest hållbara huset på gatan.

Arkitekten Henning Stummel har ritat dessa faluröda plåthus till sitt hem och sitt arkitektkontor i centrala London. Henning Stummel Architects.

Vietnamesisk restaurang i Austin i Texas i vit, sinuskorrugerad stålplåt och bambuträ. Ritad av Magic Architecture.

Upptäck plåtarkitekturen

Arkitekter runt om i världen börjar alltmer att inse vilket fantastiskt bra material plåt är att jobba med även om vi jobbar lite i uppförsbacke än så länge. Men det börjar dyka upp en del coola och inspirerande projekt. Om du vill se fler projekt så kan du kolla in länkarna jag har samlat ihop här nere.

Jag har än så länge bara gjort ett par projekt där plåt har spelat huvudrollen men jag hoppas på många fler. Det grå plåthuset är både fasad och tak täckt av antracitgrå aluminiumplåt. Entretillbyggnaden till egnahem på Limhamn är också heltäckt men här med zinkplåt – en underbar men svårbearbetad plåt som bäst kommer till sin rätt i kombination med lite kulör och material med större textur.

ROLIGA LÄNKAR

Upptäck plåtarkitekturen:

Kolla in min Pinterestsida och se roliga och inspirerande plåthus som jag har samlat på anslagstavlan HUS av PLÅT.

Intressant, svensk plåtarkitektur hittar du här: PLÅT21´s hemsida och Svensk Byggplåt

Producenter av olika plåttyper: Aurubis (koppar), Prefa (aluminium) och Rheinzink.

Vill du se mer av grymt bra exempel på hur man kan använda korrugerad plåt i arkitektur så har Dezeen sammanställt en sida med några riktigt häftiga projekt.

OM ARKITEKTEN SOM TYCKER TILL

Jag heter Anne Marie Hoel och driver arkitektbyrån Anne & the Architects. Detta är min lilla arkitektur-blogg där jag skriver om fenomen i ämnet som jag tror kan vara intressanta för fler än mig själv.

Är du en av dom, har frågor om arkitektur eller behöver hjälp av en arkitekt? Mejla till mig, följ mig på Instagram eller kontakta mig på Linkedin.

Det är ju vägen dit som är mödan värt. Häng med oss i vardagens utmaningar och skriv upp dig på nyhetsbrevet som kommer en gång i månaden.



Anne & the Architects | Arkitekt i Skåne