BESKRIVNING: TILLBYGGNAD o TAKTERASS till VILLA i DALBY

Det grå plåthuset – tillbyggnad med takterass på 74 kvm med sovloft, badrum, hobbyrum, lekrum och ett rum med en liten bar och höga väggar med plats för familjens konstsamling. Dessutom kommer man via sovloftet ut till en 30 kvadratmeter stor takterass inbäddad i björk och bok med utsikt över Skrylleskogen. Den udda formen kommer av en kombination av kundens önskemål och detaljplanens krav. Tillåtna byggnadshöjd är 3.5 meter och den möjliga byggarean begränsad så både tillåten yta och höjd fick utnyttjas till max för att få in alla önskade funktioner i kombination med en vacker och sammanhållen volym.

Tillbyggnaden är murad med isolerblock med trätakstolar i trä. För att takstolarna inte ska trycka ut väggarna med sin tyngd löper det en ram av stål runt hela huskroppen. För att få volymen att se sammanhållen och balanserad ut är alla exteriöra ytor på både fasad och tak klädda med antracitgrå aluminiumplåt. Tillbyggnaden ska ju också förhålla sig till det befintliga huset som är en ljusblå enplansvilla från -91 med väldigt kraftig takfot. Betongpannorna på taket förstärker ursprungshusets övertunga profil så det föll sig naturligt att lägga till nånting med en mer stram, skulptural form.

Ägarna är konstintresserade och känner sig dragna till en goth stil, mörka kulörer och dramatiska linjer. Det känns otroligt roligt att som arkitekt få kunder som inte gillar den ljusa skandinaviska stilen utan längtar efter mer dramatik och mörker. Detta är ett drag som jag tror – och hoppas – vi kommer att få se mer av i takt med att den yngre generationen får bättre ekonomi och alltmer blir beställare av arkitektur. Det grå plåthuset – tillbyggnad med takterass.

PROJEKTFAKTA:

Tillbyggnad på 74 kvm med sovloft, badrum, hobbyrum, lekrum och drink- & konstrum.
30 kvm takterass med utsikt över Skrylleskogen
Fasad och tak inklätt med antracitgrå aluminiumplåt från Prefa.
Golv glättad betong samt laserad bokparkett
Fönster och skjutpartiet i aluminium från Velfac
2 st. takfönster från Velux
1 st. platstillverkad takfönsterkupol
Trappa och räcke i galvat, smitt stål
Innertak och innerväggar vitmålade gipsskivor

Anne & the Architects AB | Arkitekt i Skåne