TAKTERASS och VINFÖRVARING på BUNKEFLO

SPABAD och VINFÖRVARING på BUNKEFLO

På 40-talet byggdes ett sommarkollo i BunkefloStrand så stadsbarnen kunde komma ut på landet. Bli stärkta av havsluft och salta bad. Villan planerades såklart därefter med sovplatser för alla barnen och en stor, härlig trädgård som sträckte sig halvvägs ner till havet.

Kollot stängdes för länge sedan och villan har byggts om till enfamiljsboende. Men dess ursprung som kollo har gjort planlösningen lite svår: En del rum är för stora, andra för små. Dessutom har den fina trädgården styckats av och bebyggt så istället för en stor trädgård möts man av grannens hus i siktlinjen när man sitter på verandan.

SPABAD och VINFÖRVARING på BUNKEFLO

Problemet inne i bostadshuset är att man inte kunde möblera framför kaminen på grund av en pelare. Pelaren delade av allrummet i mitten vilket gjorde matpaltsen alldeles för stor och soffplatsen alldeles för liten.

Genom att  ta bort pelaren, bygga ett burspråk för matplatsen och tydligt definiera denna rumsligt även i tak och väggar, så blir det bättre plats för allrummet som dessutom kan möbleras runt kaminen. Burspråket kläs dessutom in i samma sorts panel som tillbyggnaden och spabadet får, vilket binder samman husen visuellt.

ATTEFALLSREGLER och BYGGRÄTT

Hela byggrätten är förbrukad så det enda som står till buds är att utnyttja rätten att bygga attefallshus och attefallstillbyggnad. Kan en tillbyggnad rymma både en vinförvaring och en takterass på ett trevligt och spännande sätt utan att se eländigt och litet ut mot det stora huset?

Det finns en regel som säger att byggnadsdelar som är mer än 3 meter över mark får lov att skjuta ut 1.5 meter utan att räknas in i byggnadsarean. Denna regel räddar projektet och gör att vi kan skapa en proportionerlig volym.

Tillbyggnaden upptar 15 kvm nere på marken och hela denna ytan blir vinförvaring med en liten köksbänk och bar. Den blir nästan 5 meter hög med ett långt ljusinsläpp och en biblioteksstege för att nå hela vägen upp.

Över höjdlinjen på 3 meter skjuter tillbyggnaden ut 95 cm och skapar där en takterass med gott om plats för skönt soffhäng med havsutsikt.

HÅLLA KVAR ENERGIN

I trädgården planerar man för att anlägga en liten njurformad pool och en liten spabyggnad med bastu och bubbelbad. Spabyggnaden står som en pendang till attefallstillbyggnaden och dess pergola och tillsammans bildar dom ett trevligt och sammanhållet trädgårdsrum. Den nya rumsligheten bryter ner den gamla axeln som bildade en siktlinje in mot grannen. Rummet blir rundare, lugnare och energin stannar på platsen.

SPABAD och VINFÖRVARING på BUNKEFLO

Det är ju vägen dit som är mödan värt. Häng med oss i vardagens utmaningar och skriv upp dig på nyhetsbrevet som kommer en gång i månaden.ANNE&theARCHITECTs | Arkitekt i Skåne