GAMMALT BLIR NYTT med OVÄNTAD KOMBO

Vikingarnas gamla långhus hade ett enda stort rum där allt och alla bodde, grisar, höns och människor i alla generationer. Allt eftersom vår civilisation utvecklades har vi börjat dela upp funktioner och har numera olika typer av byggnader till olika funktioner. Det kan ibland göra oss blinda för vad en byggnad faktiskt kan användas till.

Utnyttja denna blindhet och gör så gammalt blir nytt med oväntad kombo.

VÄXTER och MILITÄRER

Det finns en enorm potential i att utnyttja gamla byggnadsstrukturer på ett kreativt sätt. Ofta är vi väldigt förutsägbara i vårt sätt att ta oss an hus och byggnader men genom att våga göra en oväntad kombination av funktioner kan man få en härlig effekt.

Ett exempel är denna gamla ladan i skogen i norra Skåne som idag används som garage för ägarens samling av militärfordon. Han vill gärna bygga om ladan till ett bed&breakfast och Anne&theArchitects föreslår att han behåller militärfordonen i ladan, gör en vinterträdgård i den centrala volymen med hängmattor och sköna soffar. Och så ett stort fönster mellan trädgård och militärfordon som gör att du kan ligga i en hängmatta under en palm och kolla in gamla militär-valpar från 70-talet samtidigt som du tittar upp mot en uppglasning i ladans tak 10 meter upp.

Även om vi vanligtvis vurmar för den lokala naturen och inte rekommenderar importerade växter så har vi gjort ett undantag här. Det skulle vara svårt att få en ek att växa inne i en vinterträdgård. Det är helt enkelt för torrt för våra inhemska växter och klimatet lämpar sig bättre för växter från Medelhavsregionen. Så här föreslås ett par olika typer av palmträd, fikon- och persikoträd (som givetvis måste pollineras för hand).

Tjusigt trädhus av Atelier Lavit.

Vatten och växter i duschen.

BLI SKJUTEN i en SKOTTKÄRRA FRAM

Det är inte bara med byggnadens funktioner du kan vara kreativ. Här är lite exempel på hur man skapat fantastiska rum på ett billigt och enkelt sätt genom att helt enkelt vara lite kreativ. Ett barbapappa-format bord som hänger i stålvajer från taket (där vajrarna dessutom är dekorerade med solrosor) piggar upp en gråmulen morgon.

Ett helt café endast möblerad med hängmattor, fluffiga ryamattor och låga träbord gör att man inte glömmer det caféet i första taget. Och roligast av allt: gamla skottkärror som används som lounge-möbler på det suveräna vandrarhemmet Superbude i Hamburg.

Skottkärror som loungemöbler på extremt härligt inredda Superbude i Hamburg. Jag skulle kunna tänka mig att åka till Hamburg bara för att få sitta i en skottkärra, vilket väl måste räknas som en extremt bra marknadsföring.

Musikinstrument i loungen uppmuntrar till kreativ samvaro med gästerna på Spin Designer Hostel på ön Palawan i Filippinerna.

GAMMALT BLIR NYTT med OVÄNTAD KOMBO – IDEPROJEKTET LILLA LÄRKA INN

Idekoncept omvandling av lada till hotell.

Idekoncept omvandling av lada till hotell.

Utsikten över kohagen invid ladan:

LADA BYGGS OM TILL BED & BREAKFAST

LADA BYGGS OM TILL BED & BREAKFAST

LADA BYGGS OM TILL BED & BREAKFASTANNE&theARCHITECTs | Arkitekt i Skåne