PROJEKT LILLA LÄRKA med VINTERTRÄDGÅRD

En stor lada i Örkelljunga ska byggas om till att bli en Bed&Breakfast med café, uteplatser, bastu och spabad. Den delen som idag fungerar som garage för gamla militär-valpar ska vara kvar intakt. Hjärtat i vårt idéförslag är den medelhavsinspirerade innergården: vi föreslår att på den centrala delen av ladan tas plåttaket bort och ersätts av opaliserat glas för att skapa en uppglasad innergård med frukt-, fikon. och palmträd. I det exotiska orangeriet möbleras med sköna, mjuka soffar och färgstarka hängmattor. Golvet är slipad betong, genom det stora fönstret mot garaget ser man ägarens stora och roliga samling av gamla militärfordon och på bägge sidorna har man gamla spiralformade brandtrappor som leder upp till rummen – eller trädkojorna som vi gärna vill kalla dom.

Uppe bland trädkojorna tänker vi oss att de dominerande materialen har en rå och industriell stil fr att ge skön kontrast åt den exotiska växtligheten. Några klätterväxter får gärna klänga sig upp mot taket och ut på skyddsnäten som omger de metalliska spängerna mellan kojorna. Här uppe använder vi sträckmetall, metallnät, grova plank gummigolv men så fort du har kommit in i din egen trädkoja blir det genast mycket mjukare och inbjudande. Inne i de sparsamt möblerade kojorna kläs väggar och tak med råa plank, golven beläggs med kokosmattor och all belysningar mjuk och indirekt. Skära, låga sängar med linnesängkläder och på sommaren svagt belysta insektnät som hjälper till att förstärka den intima känslan.

Det befintliga köket byggs om till café och frukostmatsal, och här tänker vi att man fortsätter med samma typ av inredning som i orangeriet. Caféet möbleras med sköna soffor och färgstarka hängmattor med utsikt över den nordskånska ekskogen som breder ut sig bortom gärdsgårdar och ängar.Anne & the Architects AB | Arkitekt i Skåne