Tillbyggnad i skogsgrön plåt

Tegelvillan från 40-talet är byggd med helteglade väggar i gulaktigt tegel, fönster med kromoxidgröna karmar och rödaktigt enkelkupigt, tegeltak. Alla smådetaljer som finns runt en vanlig villa har här målats i en alldeles perfekt avvägd grågrön nyans.

Den ligger preics rätt mellan vintage och coolt och håller samman villan så den ger ett välskött, tidsenligt och ändå samtida intryck helt i linje med villans ursprungliga egnahems-ideologi.

Att klä den nya tillbyggnaden i skogsgrön, sinuskorrugerad plåt på både väggar och tak kändes självklart från första stund. Plåten har en fot i efterkrigstidens enkelhet och en fot i samtidens praktiska byggekonomi.

Planlösning tillbyggnad

Sektion tillbyggnad

BYGGLOVSPROCESSEN

Trots att tillbyggnaden uppfyllde samtliga krav i detaljplanen – och dessutom är ett smakfullt och välbearbetat tillägg till boendemiljön – så ifrågasatte Stadsbyggnadskontoret följande:

– att tillbyggnaden hade en avvikande fönstersättning än ursprungshuset från 40-talet.

– att tillbyggnaden skulle kläs med skogsgrön plåt

– att tillbyggnaden skulle kläs med plåt

Här är vårt svar:

Det är ju vägen dit som är mödan värt. Häng med oss i vardagens utmaningar och skriv upp dig på nyhetsbrevet som kommer en gång i månaden.



Anne & the Architects | Arkitekt i Skåne