GAMMALT MÖTER NYTT – ARKITEKTEN TYCKER TILL OM TILLBYGGNADER

Bilden på Domkyrkoforum av arkitekt Carmen Izquierdo är lånad av Arkitekturfotograf Åke E:son Lindman.

Det är en bra illustration över gammalt som möter nytt där både det gamla och det nya får energi av varandra. När gammalt möter nytt vill man ju att det ska vara en win-win.

NY HUSKROPP = NYA MÖJLIGHETER

När man gör en tillbyggnad gör man nånting nytt. Det betyder att man inte bara får fler kvadratmeter – man har också möjlighet att få nya kvalitéer. Har du lågt i tak i gamla huset har du nu möjlighet att kunna bygga en tillbyggnad med högt i tak. Har du målat med vit plastfärg på gipsskiva överallt i gamla huset har du nu möjlighet att få ett rum med förkolnad träpanel etc. Vad har ditt hus för kvalitéer – och vad saknar det?

Äldre hus är ofta lite mörka, köket är instängt, allt ljus kommer från samma nivå eller samma håll, rumshöjden har inga variationer, rummen är fyrkantiga med symmetriska ljusinsläpp. Gamla hus har sällan stora glasytor och har därför mindre utsikt och mindre kontakt med trädgården, en brist på kontakt som förstärks av att gamla hus oftare än nya är byggda på höga socklar.

I den nya delen kan man då göra variationer i rumshöjden, forma om innertaket, använda takfönster, entresol- eller halvvåningar och knyta samman rummen på ett annorlunda sätt.

VAD BETYDER ”PASSA IN” och VARFÖR MÅSTE HUS GÖRA DET?

Ett mycket vanligt sätt att göra tillbyggnader är att man helt enkelt lägger till en volym som man sedan klär på samma typ av fasad som ursprungshuset. Det är svårt att generalisera och det finns säkert tillbyggnader av detta slaget som blivit lyckade men de flesta jag har sett förstör husets proportioner. Dessutom är dom sällan så praktiska. Enligt min mening är det bättre att ge tillbyggnaden ett eget uttryck, helst på ett sådant sätt att det förstärker det man tycker om med sitt ursprungshus.

Tycker du att tillbygganden här på bilderna ovan ”passar in”? Den är ritad av dom grymma australiensiska arkitekterna på Austin Maynard Architects. Här kan du läsa mera om detta fina projekt. Jag tycker att detta ett bra exempel på en mycket lyckad tillbyggnad där man gör en modern tolkning som inte bara ”passar” det gamla huset: det gör det gamla huset ännu bättre och lyfter fram dess kvalitéer ännu mer.

Här är ännu ett exempel på en tillbyggnad som bryter estetiskt med ursprungshuset men som i mitt tycke gör ursprungshuset bättre och förstärker dess kvalitéer. Det gamla huset med dess småskaliga fasad i träspån och den hemtrevliga och välkomnande verandan känns desto mysigare i kontrast till den svarta tillbyggnaden.

Väl inne får man helt nya rumsvolymer med härliga, veckade innertak som förstärks av att väggarna är vita och släta och innertaken är klädda med träpanel. Både formen och materialet ger liv och volym åt rummen. Dessutom kan tillbyggnaden ge en kontakt med trädgården som det gamla huset inte hade.

Det söta huset, som faktiskt ursprungligen var en husbåt, ligger i Seattle. Tillbyggnaden är ritat av Best Practice Architecture och här kan du läsa mer och se fler bilder och ritningar.

Jag tycker inte att en tillbyggnad ska ”passa in” i den meningen att man försöker bygga likadant som ursprungshuset och försöker få det att se ut som det byggdes samtidigt. Det är dömt att misslyckas och eftersom arbetskostnader är högre idag så sparar man dessutom ofta in på detaljer, fina material och andra finesser som man ofta hittar på äldre hus.

SAMTIDEN KAN BARA VARA SAMTIDA: VAD KAN VÅR TID BIDRA MED?

Vad kan vi med vår teknik och vårt kunnande idag som man inte kunde för 70 eller 120 år sedan? Det är ett faktum att tiderna förändras och olika kulturer är bättre eller sämre på olika saker i olika tider. Jag tror på att försöka bidra till sin tid genom att göra sitt bästa att vara konstruktiv och att se möjligheter.

Här en tillbyggnad till ett gregorianskt radhus i London av Turner Architects.

NYA TANKAR I NY SKEPNAD

Detta är bara några exempel på bra tillbyggnader men det finns oändligt mycket inspiration att hämta från massor med bra projekt.

Vi är ofta väldigt konservativa vad gäller hus och i mitt yrke upplever jag att den stelbentheten gör att våra hus blir sämre och tråkigare än vad dom behöver vara.

En tillbyggnad bör vara en produktutveckling och om bilar, telefoner, kaffemaskiner, sportutrustning och skor kan utvecklas och förändras med tiden så kan väl hus det också.

Det är ju trots allt en komplex produkt som påverkar vår vardag, vårt energibehov och därmed också klimat och ekonomi på ett sätt som få andra produkter.

Tillbyggnad i Oslo av Resell+Nicca

Tillbyggnaden ska underordna sig naturen och platsen vilket också innefattar det befintliga huset. Men det betyder inte att den måste se ut som en sämre kopia. Låt tillbyggnaden vara sin egen: en egen volym som tillför något nytt – och låt det synas i utformningen och val av material.

ROLIGA LÄNKAR

Här är en väldigt intressant video av Steward Hicks, arkitekt med egen verksamhet och dessutom arkitekturlärare på University of Illinois i Chicago. Här har han gjort en sevärd och pedagogisk genomgång och varför ”passa in” inte alltid är det man tror.

Du kan såklart kolla in mina projekt här på hemsidan men varför inte hämta inspiration från omvärlden? Kolla in min Pinterestsida och roliga tillbyggnadsprojekt jag har samlat på anslagstavlan Tuffa Tillbyggnader.

Flera roliga, tankeväckande och inspirerande tillbyggnader kan du se i Dezeens sammanställning av Residential extensions.

Tankeväckande artikel i Svenskan om olika sätt att tänka när man bygger nytt i gammal miljö

OM ARKITEKTEN SOM TYCKER TILL

Jag heter Anne Marie Hoel och driver arkitektbyrån Anne & the Architects. Detta är min lilla arkitektur-blogg där jag skriver om fenomen i ämnet som jag tror kan vara intressanta för fler än mig själv.

Är du en av dom, har frågor om arkitektur eller behöver hjälp av en arkitekt? Mejla till mig, följ mig på Instagram eller kontakta mig på Linkedin.

Det är ju vägen dit som är mödan värt. Häng med oss i vardagens utmaningar och skriv upp dig på nyhetsbrevet som kommer en gång i månaden.

GAMMALT MÖTER NYTT – ARKITEKTEN TYCKER TILL OM TILLBYGGNADERAnne & the Architects | Arkitekt i Skåne