Fritidshus på Kullaberg

FRITIDSHUS på KULLABERG

Kunderna har köpt en liten fastighet på vackra och lugna Nabben i Arild. Tomten är en liten avstyckat bit mark, något inklämd men med en fin kvalité: på vissa ställen är det en vacker havsutsikt. Inte den storslagna oändliga havshorisonten men en skånsk, fin och charmigt mjuk utsikt över Skälderviken och Bjärehalvön.

Enda problemet med utsikten är att den bara infinner sig längs med en enda siktlinje. Ett par steg åt sidan och du ser bara grannens höga och täta avenbokshäck.

Siktlinjen går diagonalt över hela fastigheten, från sydväst till nordost. Den gamla huvudbyggnaden från före avstyckningen hade en pampig entré av naturstensmurar och lite rester finns kvar. Dom fina murarna vill vi gärna återanvända men det betyder att entréns plats är bestämd – och så diagonalen, den ligger ju där den ligger.

I ett välplanerat hus vill man helst ha många fina utblickar genom huset och allra helst ska man kunna se rakt igenom huset redan vid entrén. På grund av den diagonala siktlinjen och entréns förutbestämda plats blev det extra mycket arbete med planens disposition.

Utsikt längs en diagonal

Lösningen blev att snedställa entrén 15 grader så man kommer in rakt mot havsutsikten. Ett helglasat entréfönster gör att du kan se havet när du letar efter nycklarna eller ringer på dörren.

Hela entrépartiet kläs med oljad ek för att skapa en varm och ombonad ingång i kontrast till det gråa, väderbitna utseendet som huset har för övrigt.

De rumsfunktioner där man vill ha havsutsikt grupperas längs med diagonalen medan sovrum och badrum placeras ut mot flankerna. Önskemålet var tre sovrum så de vuxna barnen kunde komma ofta på besök.

Uteplatserna planeras också efter siktlinjen, i lagom höjd för att man ska kunna se över grannens avenbokhäck och bilparkeringen. Men allt är inte utsikt: även solens vandring och balansen mellan sol och skugga och insynskydd från gatan tas med i planeringen.

Trädäck med havsutsikt

Stora skjutpartier ut mot trädäcket

Uppglasat hörn för sidoljus och skorsten lagom placerad för att skära av grannens siktlinje

Sluten fasad mot gatan i kvällsljus

FRITIDSHUS på KULLABERG

Havsutsikten är en mjuk utsikt över Skälderviken och Bjärehalvön inramad av grannarnas träd och hustak. I öster tornar naturreservatet Nabben upp sig med sin bokskog och karga klippor.

Tittar man rakt fram är vyn istället grannens hus som lyser skarpt mot den strikta avenbokshäcken.

Ett boende är inte bara en utsikt: Naturen runt Arild är fantastiskt vacker och ljuvligt spektakulär och det är bara 2 minuters gångväg från huset till Skåneledens vandringsled som går nere på den steniga stranden och leder upp mot Nabben.

Naturreservatet Nabben – fantastisk Skånsk natur

Vill du också ha ett unikt och personligt boende?

 – Ett boende som är smart, genomtänkt och anpassat till familjens behov.
 – Ett boende som tar hänsyn till naturen och kramar ur maximalt av platsens kvalitéer.
 – Ett boende som är unikt, som håller i längden och bara blir vackrare med åren.
ANNE&theARCHITECTs | Arkitekt i Skåne