MODERN SKÅNEGÅRD SÖDER OM LANDSVÄGEN

Söder om landsvägen ritar vi en moderniserad form av en traditionell Skånegård  efter gammal och beprövad tradition men med viss uppdatering:

Kalkputs – men på moderna och välisolerade isolerblock.
Tak belagt med skivtäckt zinkplåt – men med infällda solceller.
Listtäckt takpapp – men på både vägg och tak utan ränna med luftning bara i nocken.

Skånegårdens klassiska struktur används för att skapa en innergård i lä från vind och trafik. Enkla, lokala och naturliga material och traditionell skånsk murkonstruktion med takstolar och gavlar i trä.

LANDSKAPET

Söder om landsvägen

Fröjdenborg är en söt, liten by söder om Landsvägen, dvs söder om väg 101. Den ligger mitt i det Sydskånska jordbrukslandskapet med en relativt intakt byastruktur. Landskapet är flackt med fina, långsträckta sluttningar och hamlade pilträd.

Den Sydskånska traditionen är stark här och söta små höns med fluffiga frisyrer kommer och hälsar oss kluckandes välkommen:

Landskapet lite grann från ovan.

Skånegården

en levande tradition

Den klassiska, skånska gårdsstrukturen har varit den stora förebilden, både för placering av längorna men också för val av material, konstruktion, proportioner och placering av dörrar, portar och grindar.

Boningshuset ligger traditionsenligt i en öst-västlig riktning och överlappar ekonomilängan i hörnet för att bryta av vinden.

Tillsammans med ekonomilänga och växthus/förråd skapas en  3-längad gård med plats för ett vårdträd, kullersten, betongplattor och grus. På grund av landskapets naturliga sluttning ligger gårdsplan ett par tre trappsteg högre upp än trädgården.

Just en sån här struktur har man använt i hundratals år för att skydda sig mot vinden och skapa behagliga innergårdar.

Kontakten mellan gården och vägen skapas av en klassisk portal mellan garage och snickeri och en av de äldre, hamlade pilträden ligger direkt i siktlinjen när porten öppnas.

Bottenplan

En gård för liv och lä

Bostadshuset och ekonomilängan bildar en 95-gradig vinkel mot varandra för att bättre ta upp utsikten men också för att öppna upp gården mot trädgården.

Förutom de helt vanliga funktionerna vill kunden gärna ha ett speciellt rum för filmvisning. Det finns stränga regler för de optimala proportionerna för ljudåtergivning och avstånd till skärm. Dessutom sparsamt med fönster.

Längs med söderfasaden monteras en pergola i massivt trä och ett utekök med vask och grill.

Vindsplan

utsikt över vidsträckta vidder

Gym och spa mot väster

Uppe på vindsplan gäller det att ta väl hand om utsikten i husets bägge gavlar. Mot väster har vi ritat en dusch och ett bad med halvöppen vägg mot gymmet.

Utsikten från sovrummet

Vila o arbete mot öster

Utsikten mot öster är mjuk och fin med fuktiga slänter fullt med hagtorn och fågelliv.

Med sovrum i öster måste vi lösa ljusavskärmningen på ett smart sätt.

Hemmakontoret

Ovanför entre och matplats är det en öppning för att släppa ner så mycket ljus som möjligt. I denna passage skapas ett hemmakontor med en ”pulpet” ovanför matplatsen och plats för hyllor, vanligt kontorsbord, hurts i kattvinden och en fåtölj.

Utlåtande av Trelleborgs Stadsarkitekt Lena Åkerman Borglund:

”… ett spännande förslag som visar på ett fint gestaltat `nytänk´ gällande utformning som anknyter till den klassiska skånelängan.”

OM ARKITEKTEN:

Jag heter Anne Marie Hoel och driver arkitektbyrån Anne & the Architects. Här visar jag projekt som jag arbetar med just nu. Om du tycker det verkar intressant, har frågor om projekten eller funderar själv på att anlita arkitekt är du välkommen att kontakta mig.

Mejla till mig, följ mig på Instagram eller kontakta mig på Linkedin.

Det är ju vägen dit som är mödan värt. Häng med oss i vardagens utmaningar och skriv upp dig på nyhetsbrevet som kommer en gång i månaden.Anne & the Architects AB | Arkitekt i Skåne