BIBLIOTEK till FÖRFATTAREN och HISTORIEPROFESSORN

Detta är ett ovanligt och väldigt roligt projekt. Paret är författare och historiker och behöver mycket plats för sin stora bokskatt – samt ett skönt rum av avnjuta dom uti. Det är ju dessutom deras arbetsredskap, vilket är till glädje och nytta för alla historieintresserade. Så det är en kulturgärning att detta bibliotek äntligen – efter många långbänkar dragna i alla instanser som kunde hittas. Men eftersom det är en fin byggnad inom detaljplanens krav så fick den till slut grönt ljus.

LANDSKAPET

Malmöbornas utflyktsmål

Strax nordost om Malmö ligger Alnarparken anlagd i slutet av 1800-talet av Jacob Georg Agardh. Några år senare planerades det för ett sommarhusområde för välbeställda Malmö-bor. Sommarhus – då tänker ni kanske på små cigarrlådor av trä på 65 kvm? Helt fel, detta var långt före sportstugans intåg i den svenska faunan.

I början av 1900-talet byggdes här stora stenvillor i nationalromantisk stil med gigantiska trädgårdar för både skönhet och nytta. Fruktträd och köksträdgård blandades med vackra gångstigar, små skogsstugor gömda bakom kaprifol och murgröna och fiskdammar med statyer i nationalromantisk stil.

Ett av husen fick t.o.m. ett eget vindkraftverk, vilket tyvärr är rivet sedan länge. Många av tomterna har även styckats av och trädgårdarna förändrats efter 1900-talets olika moden men det finns många rester kvar och de mest välbevarade är k-märkta av Burlövs kommun.

I detta området äger författarparet en patriciervilla från 1904 som dom gärna vill bygga till med ett bibliotek (på planritningen kallad allrum).

Tanken är att de ska få vardera ingång från deras arbetsrum ut i biblioteket som dels ska rymma alla deras böcker (som idag står nerpackade i källaren) och som också ska kunna fungeras om arbetsrum, läsesal och avkoppling framför öppna spisen.

Bibliotektet

förenklad och modern art-and-craft

Det har alltid varit dyrt att bygga men nu slår alla priser verkligen alla rekord. Och författare är också människor och måste skriva många bästsäljare för att ha råd med ett stort bibliotek. Dessutom har dom en förkärlek för art-and-craft, logiskt eftersom detta var en designröreslse på modet just när deras hus byggdes.

Idag kan vi titta på hantverk skapat för över 100 år sedan och beundra det men vi kan inte återskapa det, delvis för att arbetskraft är mycket dyrare nu (i gengäld får hantverkare både semester och sjukförsäkring nu, vilket inte var en självklarhet när huset byggdes).

Men kan man göra någon form av modern art-and-craft? Den rörelsens syfte var bland annat goda bostäder och vardagsföremål till vanligt folk och den var föregångaren till modernismen. Det betydde att den tidens formgivare var tvungna att lära sig mycket om bygg- och tillverkningsprocessen för att kunna designa föremål som passade verkstäderna.

Upp-och-nervänd takkonstruktion

För att göra rummet lite mer intressant så har vi s.a.s. vänt upponer på konstruktionen. Taknocksbalken har flyttats ner så vi har kunnat arbeta med strävor istället för hanband. Det skapar en takkonstruktion som är betydligt roligare än en helt traditionell takstol.

Dyrare visserligen men just i detta fallet är det motiverat. Den höga takhöjden kommer att att ge rummet stämning och atmosfär och takkonstruktionens estetiska kvalité förstärks av att åtta stycken takfönster silar ner ljus på den.

OM ARKITEKTEN:

Jag heter Anne Marie Hoel och driver arkitektbyrån Anne & the Architects. Här visar jag projekt som jag arbetar med just nu. Om du tycker det verkar intressant, har frågor om projekten eller funderar själv på att anlita arkitekt är du välkommen att kontakta mig.

Mejla till mig, följ mig på Instagram eller kontakta mig på Linkedin.

Det är ju vägen dit som är mödan värt. Häng med oss i vardagens utmaningar och skriv upp dig på nyhetsbrevet som kommer en gång i månaden.Anne & the Architects AB | Arkitekt i Skåne