BIBLIOTEK till FÖRFATTAREN och HISTORIEPROFESSORN

Beställarparet är författare och historiker och behöver mycket plats för sin stora bokskatt – samt ett skönt rum av avnjuta böckerna uti. Det är ju dessutom deras arbetsredskap, vilket är till glädje och nytta för alla historieintresserade.

Deras befintliga villa är ett stort, vackert patricierhus från 1904 med murade väggar och träbjälklag. Fönster- och dörrfoder är markerade i putsen och även bjälklagen är markerade med kraftiga kornischer i fasaden. Fasaden var ursprungligen vitkalkad men är dag är målad i guldocker med vita friser och kornischer.

Bibliotektstillbyggnaden får både en egen identitet och släktskap till den gamla villan. Väggarna muras med markerade friser och målas i ursprungskulören vitt.

Taket och det stora burspråket mot entrén kläs i kopparplåt och ramar in det stora fönsterpartiet som blir det nya blickfånget i trädgården.

En liten film om konstruktionen

Se en liten kort video om hur konstruktionen är uppbyggd och om hur den samverkar med rumsupplevelsen i biblioteket.

Armaturerna till biblioteket hittade kunderna själva i en antikaffär i Lund. Det är glasarmturer i ventianskt Murano-glas från 70-talet med klart och bärnstensfärgat glas.

Det är ju vägen dit som är mödan värt. Häng med oss i vardagens utmaningar och skriv upp dig på nyhetsbrevet som kommer en gång i månaden.Anne & the Architects | Arkitekt i Skåne