LEV STUDENTLIV IGEN - börja plugga arkitektur

LEV STUDENTLIV IGEN – börja plugga arkitektur

ARKITEKTUR – ämnet som innehåller alla ämnen

Visst vore det roligt att börja plugga igen? Skriv in dig på Arkitektskolan och börja studera samhället utifrån dess byggnader.

Jag älskar att kolla in coola projekt från södra Nya Zeeland eller spännande lyxvillor inklämda i centrala Tokyo. Det är uppfriskande och inspirerande att se vad kollegor runt om i världen gör och hur dom löser problemen. Men denna delen av arkitekturen är lätt att hitta. Den finns på instagram, pinterest och i dyra, glassiga inrednings- och designtidningar och är imponerande, lättsmält och skapar starka vill ha-känslor (eller för mig vill göra-känslor :). Det jag vill promota här är den lite mer oglamorösa och kanske lite okända, men mycket mer spännande sidan som har en mer sociologisk, filosofisk och idéhistorisk inrikting.

Arkitektur är det fysiska uttrycket av vår kultur och långt efter vi själva är borta så kommer det att vara det som finns kvar efter oss och som framtida arkeologer kommer att gräva ut och fundera över vilka vi var, hur vi levde och vad vi värdesatte genom att titta på hur vi byggde och hur vi bodde. Dom kommer inte att grubbla över om det vi byggde var snyggt utan snarare vad det var för värderingar, maktförhållanden och ekonomi som gjorde att vi byggde som vi byggde.

Det är den idéhistoriska aspekten av arkitektur, den som är kvar när alla blanka ytor har patinerats, som jag tycker är intressant. Till en början har jag valt ut två böcker av journalister och en bok av en forskare som jag vill tipsa om. Och så en podd av en historiker som är väldigt trevlig att lyssna på.

Stadsbyggnadskonst – arkitekturens tro på sin egen goda vilja

När man studerar arkitektur får man några doser husbyggnad och några rejäla doser stadsbyggnad. Ett hus är ju fint att få rita men att få planera en hel stadsdel eller rent av en hel stad smäller ju högre. Och bygger man en stad så måste man ju givetvis ha visioner för den.

Arkitekter, politiken och stadsplanerare har haft många visioner om det goda, sanna eller rätta livet under historiens gång. Inte minst hade Sovjetstaten sina tankegångar kring hur man skulle fostra fram den perfekta samhällsmedborgaren. I avsnittet Visaginas – Tjernobyls litauiska systerstad i historiepodden ”En dag i Historien” berättar Nils Hjort intressant och personligt om den sovjetiske idealstaden Visaginas.

Så otroligt spännande!!! Jag är helt besatt av europeisk 70-talshistoria och allt som handlar om livet bakom järnridån tycker jag är fruktansvärt intressant. Det samhället man försökte bygga hade en fullständig galen övertro på hur man kunde disciplinera ett lands innevånare genom byggnadskonst. Mycket spännande ämne som Nils berättar om med personligt engagemang och stor kunskap.

LEV STUDENTLIV IGEN - börja plugga arkitektur

Brasilia – ett sydamerikansk modernistiskt utopia i förfall

Det har ju byggt några städer runt om i världen som har planerats helt och hållet på ritbordet utifrån utopiska ideal om hur samhället ska organiseras och medborgarna leva. Ett sånt exempel är Brasilia, som i mitten av 1900-talet ritades av tre män (alltså HELA staden ritade av tre stycken herrar – dom hade koll, liksom): en arkitekt, en stadsplanerare och en landskapsarkitekt. Trots att man på denna tiden hade tankar om det klasslösa samhället (det var långt före Bolsonaros tid) så hade man inga tankar på medborgarinflytande eller mångfald. Arkitekten Oscar Niemeyer ritade alla offentliga byggnader. ALLA!!! Snacka om att ha gott självförtroende.  Jag har aldrig varit på plats i Brasilia men det ser helt absurt ut på bilderna.

Journalisten Henrik Jönsson har skrivit Fantasiön som är en reportagebok om Brazilia och så här skriver han på sin hemsida:

För femtio år sedan flyttade Brasilien sin huvudstad till den torra savannen, tusen kilometer från kusten. Här byggdes Brasília, modernismens mönsterstad, formad som ett flygplan. Tanken var att skapa en stad fri från klassklyftor och korruption, utan slum och smuts. I Brasília fann Henrik Brandão Jönsson ett Brasilien ljusår från samba, fotboll och gatuliv allt det som vanligtvis förknippas med den brasilianska dynamiken. I stället mötte han ensamhet, självmord, punk och en välbärgad byråkratelit.

Kolla in Henriks hemsida och om du tycker det verkar spännande så kan du köpa boken på Adlibris för 177 kr.

Fängslande arkitektur – arkitekturen som uppfostringsanstalt

Sten Gromark, professor emeritus på Chalmers, var forskare på Chalmers när jag läste denna boken och jag blev helt tagen av den intressanta vinklingen på arkitekturhistorien. Så långt ifrån allt jag hade lärt mig. När jag studerade arkitektur i Lund så lärde oss att rita och lösa fysiska problem. Hus skulle vara praktiska och funktionella och estetiken skulle vara i modernistisk stil och detta ifrågasattes aldrig. Vi hade ingen lärare som hade en mer analytisk blick på varför vi byggde som vi byggde. Filosofiska funderingar och politiskt engagemang sågs som hopplöst omodernt och opraktiskt flum.

För mig ledde detta till att jag kände mig rotlös och förstod egentligen inte varför jag gjorde det jag gjorde. Kanske skulle jag hoppa av och börja studera något annat? Jag var ungefär 25 år gammal och antagligen inne i en coming-of-age livskris och funderade på at bli konstnär, gymnastik-lärare eller historiker istället. Men så pluggade jag ett år utomlands och kom i kontakt med lite andra tankegångar. Därefter snubblade jag över Fängslande Arkitektur och blev eld och lågor. Plötsligt fick mitt intresse för arkitektur nytt liv.

Fängslande Arkitektur – om den disciplinära boplatsens födelse i franskt 1800-tal : reflexioner kring arkitekturens betydelse och den europeiska modernismens förhistoria

Visst är det en otroligt bra titel!  Det verkar kanske inte vara en kioskvältare men det är den, jag lovar! Du ser inte på hus och byggnader på samma sätt igen efter att ha läst den. Den är inte helt lätt att få tag på men finns begagnad på Bokbörsen.

Våra hem – en manifestation av drömmar, ideal och utopier

En annan bok som jag verkligen kan rekommendera är Per Svenssons Svenska Hem: en bok om hur vi bor och varför. (Boken är slutsåld men finns på Bokus som e-bok för 55 spänn). Så här står det i presentationen av boken:

Våra hem är en manifestation av drömmar, ideal och utopier. Och vår syn på vad som är rätt och fel i hemmet har präglats av både intellektuella smakfostrare och pragmatiska politiker. … Detta är inte en bok om möbler, färgval och piffiga detaljer. Det är det svenska hemmets moderna idéhistoria. Det är en bok om en nation besatt att bo.

Det där sista var väl träffande? Per Svensson är journalist och skriver numera krönikor i DN. Men han har skrivit massor med böcker också och detta är den enda jag har läst. Jag gillade den verkligen. Den handlar om hans uppväxt i Vällingby och om den politiska utveckling som drev fram de stadsplaneringsideal som gjorde Vällingby och liknande utopiskt planerade stadsdelar möjliga. Personligt, lättläst och slagkraftigt skrivet.

LEV STUDENTLIV IGEN – börja plugga arkitektur!

ROLIGA LÄNKAR

Jag vill rekommendera en biografi om Hitlers arkitekt Albert Speer. Jag är ingen jätteaktiv läsare men om jag fastnar för något så kan jag knappt lägga boken ifrån mig. Gita Serenys biografi Albert Speer och Sanningen var en sådan bok.

Jag kollar ofta på försök av filmare att återskapa en svunnen tid och en favorit i sammanhanget är den mäktiga tv-serien Rome. Grym underhållning men också väldigt lyckad vad gäller att ge liv åt bilden av den antika staden Rom.

Jag tittar också på intressanta klipp på youtube typ detta – kort och koncist om stadsplanering i Romarriket.

På vår branchorganisations hemsida skriver min gamla klasskamrat Lasse om intressanta ämnen. Besök hans blogg på Sveriges Arkitekter.

OM ARKITEKTEN SOM TYCKER TILL

Arkitekt Anne Marie Hoel på Anne & the Architects AB

Jag heter Anne Marie Hoel och driver arkitektbyrån Anne & the Architects. Detta är min lilla arkitektur-blogg där jag skriver om fenomen i ämnet som jag tror kan vara intressanta för fler än mig själv.

Är du en av dom, har frågor om arkitektur eller behöver hjälp av en arkitekt? Mejla till mig, följ mig på Instagram eller kontakta mig på Linkedin.

Det är ju vägen dit som är mödan värt. Häng med oss i vardagens utmaningar och skriv upp dig på nyhetsbrevet som kommer en gång i månaden.ANNE&theARCHITECTs | Arkitekt i Skåne