Glasveranda i zink och trä med linoljemålade fönster på Söderåsens sluttning

GLASVERANDA till VILLA på SÖDERÅSENs SLUTTNING

Till en 30-talsvilla i Röstånga önskade kunderna bygga en glasveranda till villa på Södersåsens sluttning så utsikten över den vackra naturen kommer till sin rätt. Som utgångspunkt fanns två fönster i det gamla huset som skulle monteras ner, renoveras och återanvändas. Fönstren var av typen flaggfönster målade i engelskt rött och guldocker. Dessutom sluttar tomten ganska brant och kunderna var oroliga för att verandas sockel skulle torna upp sig som en trist vägg i trädgården.

För att mjuka upp ”väggen” mot trädgården delades fasaden upp med först en sockel i bandlagd zinkplåt för att sedan övergå i liggande, linoljemålad panel. Takfoten, som dessutom skulle omsluta en balkong, kläddes in med fot och ränna i zinkplåt och kröntes med ett dekorativt smidesräcke med blomstermönster. Interiört delades den avlånga glasverandan upp i en övre del med matplatsen och en nedre del två trappsteg ner med plats för soffa och bokhyllor.

Glasveranda i zink och trä med linoljemålade fönster på Söderåsens sluttning

GLASVERANDAN på SÖDERÅSEN

Glasveranda i zink och trä med linoljemålade fönster på Söderåsens sluttning

PROJEKTFAKTA:

Plintgrund med träbjälklag och golvvärme
Plankgolv av gran från Baseco
Klinkergolv Dandelion från Marrakech Design
Fasad av rheinzink och linoljemålad enkelfasad panel
Fönster från Ydhags Specialsnickeri i Röstånga
Färg exteriört och interiört:
Linoljefärg från Enetorpet i Färingtofta
Smide av varmgalvat stål

Vill du se fler ritningar och läsa om skissprocessen och bygget klicka här.

Glasveranda i zink och trä på Söderåsens sluttning

Glasveranda i zink och trä med linoljemålade fönster på Söderåsens sluttning

Glasveranda i zink och trä på Söderåsens sluttning

Utmaningen med en tillbyggnad

När man gestaltar en tillbyggnad så handlar arbetet givetvis om att det rent tekniskt ska gå att bygga och ekonomin ska gå ihop. Rummen ska vara funktionella ur alla möjliga olika aspekter. Denna delen av uppdraget är faktiskt inte så svårt. Men viktigare – och mycket svårare – är att få tillbyggnaden proportionerlig, samtida och att den tillför en ny dimension, inte bara lägger till flera kvadratmeter. I arbetet med glasveranda till villa på Södersåsens sluttning har det varit viktigt att hålla den stram för att inte förskjuta proportionerna samt att dela upp sockelhöjden med horisontella linjer.

Glasveranda i zink och trä på Söderåsens sluttning

GLASVERANDA till VILLA på SÖDERÅSENs SLUTTNING

Anne & the Architects AB | Arkitekt i Skåne