TILLBYGGNAD till 50-TALSVILLA i 3 PLAN

Den trevliga tegelvillan från -51 hade renoverats på mer eller mindre genomtänkta sätt under årens lopp och det skulle snart behövas ytterligare två sovrum till de minsta familjemedlemmarna, köket är slitet och matplatsen trång och mörk.

Efter renovering och tillbyggnad har familjen nu en generös utsikt mot fikonträdet från sin matplats och en stor altandörr med en bred trappa mot morgonsolen.

Tillbyggnad är i tre plan: ett källarplan med plats för konsolspel och träningsredskap. På vindsplan ryms det två sovrum som mynnar i ett gemensamt lekrum för familjens minsta medlemmar. Dubbla takfönster på vardera sida med utsikt över Öresund och bron gör detta rum till en riktig pärla.

På bottenplan rivs det gamla 80-talsköket ut och ersätts av en nytt, omplacerat kök, en ny hall med plats för både ytterkläder, skor och bokhyllor och en ljus, nedsänkt glasveranda med matplats och generösa fåtöljer vända ut mot trädgården.

Renoverad trappa och nya räcken i 50-talsstil

Nytt kök med mjuka, naturliga kulörer

Större fast det är mindre

Ett av problemen är att huset före renoveringen tornar upp sig som en bergvägg mot ena delen av trädgården. En sluten och mörk fasad som gör att man drar sig för att vara på denna sidan.

Tillbyggnaden löser detta genom att vara nedsänkt tre steg (inte lätt numera att få lov att göra för kommunens tillgänglighets-konsulter) och dessutom ha stora altandörrar och en stor trätrappa ut mot trädgården.

Trots att utrymmet på baksidan nu är mindre, så känns det större och är en trivsam plats.

Tillbyggnad till 50-talshus med nytt specialritat trappräcke målat med linoljefärg

Dörr och räcken målade i Skruttgrön linoljefärg.

Trappa mot morgonsolen.

Djefvulen sitter i detaljen

För att huset ska få den rätta 50-talskänslan har lite extra omsorg lagts på vissa centrala detaljer. Vi ritade ett smidesräcke inspirerad av 50-talsdesign och handmålat med linoljefärg från Ottossons Färgmakeri. Fönstren är tillverkade av Holmströms Snickeri och målade med samma linoljefärg: Skruttgrön från Ottosson. Välgjorda fönster korrekt målade med riktig linoljefärg med naturliga pigment gör en enorm skillnad både i känsla, uttryck och hållbarhet.

Andra detaljer som är extra genomtänkta är stuprör och hängränna som är tillverkade av omålad, varmgalvaniserad stålplåt. Genom att ha likadana rännor på gamla och nya huset blir det inte så spretigt och huset knyts samman till en helhet. Som pricken över i-et tronar Hans-Arne Jakobssons ikoniska utebelysning Tratten i zink.

Utsikt över Öresund

Uppe på vinden ska tillbyggnaden kunna hysa barnrum till familjens två yngsta medlemmar. För att rummen inte skulle bli två tråkiga korridorer så lät vi den avskiljande väggen stanna ett par meter in i rummet. På så sätt för syskonen en egen dörr och en egen sovalkov där dom kan vara i fred.

Halva delen av rummet blir ett stort gemensamt rum för liv och lek. Med dubbla takfönster på vardera sida och fönster i gaveln blir detta rummet ljust och luftigt med utsikt över Bunkeflo, Öresund och bron.

Nere på markplan öppnar sig den nya verandan upp mot trädgårdens grönska och dagsljuset.

Mötet mellan gammalt och nytt: varmförzinkad vattenavrinning och genomtänkta möten och linjer knyter ihop huset.

PROJEKTFAKTA:

BYA 22 kvm. BOA 50 kvm.

Murad källare med hög sockel.

Träregelväggar:
Inv. linoljemålad pärlspontpanel
Utv. linoljemålad enkelfasad liggande panel

Tak: tegelröd takplåt

Hängrännor och stuprör i zink.

Takfönster från Velux.

Bygg: ROBAB

Foto: Kentaroo Tryman

Konstruktion: Kontek AB

TILLBYGGNAD till 50-TALSHUS i 3 PLAN

Vill du också ha ett unikt och personligt boende?

 – Ett boende som är smart, genomtänkt och anpassat till familjens behov.
 – Ett boende som tar hänsyn till naturen och kramar ur maximalt av platsens kvalitéer.
 – Ett boende som är unikt, som håller i längden och bara blir vackrare med åren.
KONTAKTA OSS FÖR ETT MÖTE OCH BERÄTTA OM DINA BODRÖMMAR
Anne & the Architects | Arkitekt i Skåne