VILLA med UTSIKT mot KULLABERG

Uppe på Hallandsåsens sydvästra sluttning äger kunderna en tomt med härlig utsikt över Skälderviken och Kullaberg. Men finast är ändå den mjuka skogen som omger tomten.

Därför vill man ju gärna ha ett hus som öppnar sig mot den vackra skogstomten men som också gör det mesta av den storslagna utsikten. Svårigheten är att trädgård och utsikt ligger åt motsatt håll: utsikten är i nordväst och skogstomten åt sydost. Det gäller att placera huset naturligt inkilat i backen med kupor och takterass rätt riktade.

BOTTENPLAN

Skog och äng åt alla håll

Lösningen blev en nästan kvadratisk byggnad som lutar i samma grad som åsen – ca 18 grader. I klossen sätter vi in takkupor för utsikten, takfönster för ljuset och så karvar vi ut en takterass där utsikten är som bäst.

I och med att ”klossen” lutar asymmetriskt så får man en brant taklutning in mot backen och en flack taklutning mot havet.

Allra högst upp i det bortersta arbetsrummet önskade sig kunden ett litet utkikstorn där utsikten blir som mest storslagen, vilket förstärks av utkikstornets litenhet:

Övre PLAN

Skälderviken och Hallandsåsens mjuka södersluttning

På övre plan handlar allt om utsikten men inte bara mot ett håll. Det har varit viktigt att varsamt kila in huset mellan träden i den mjuka skogen och både förvalta den storslagna utsikten men också närheten till skogen.

Här finns två arbetsrum som ska kunna fungera både som kontor och som meditationsrum. Insprängd i husets sluttande tak ligger en takterass med hänförande utsikt över Kullaberg, Skälderviken och Kattegatt:

Sektion genom kök och takterass.

Sektion genom kök och takterass.

MATERIALVAL

Naturliga material – vad betyder det?

Vi försöker så gott vi kan att föreslå materialval som är hållbara, som har en lokal förankring och som ”passar” på platsen och i projektet med avseende på budget, funktion och framtidsplaner. I just detta projektet ville kunden ha en platsanpassad och praktiskt byggnad som hade en enkelhet i sitt uttryck. Ingen italiensk marmor, med andra ord.

Dessutom ligger fastigheten uppe på Hallandsåsen och att bygga ett trähus här kändes både traditonellt och naturligt. Att sen formen kan anses icke-traditionell…. både ja och nej. Formen är, precis som gamla tiders ekonomibyggnader, en konsekvens av funktionen. Dessutom ser man konstruktionen tydligt: något som de tidiga funktionalisterna ansåg var viktigt. Huset har en stomme av enbart konstruktionsträ och limträ och en gjuten grund i flera nivåer.

Fasaden kläs med granpanel och här diskuterade kunden och jag vilket uttryck som skulle bli bäst: en fasad som helt får leva sitt eget liv och gråna i takt med åldern eller börjar man bli trött på dessa vindpinade fasader? Vi har gjort prover på en fasadpanel behandlad med roslagsmahogny och här är lite tidiga skisser på det förslaget.

Utsikten och sluttningens mjuka skog

Anne & the Architects AB | Arkitekt i Skåne