BESKRIVNING: FRITIDSHUS med SJÖUTSIKT

Familjen har sedan många decennier ett fritidshus på fantastiskt fint läge vid Hjälmsjön utanför Örkelljunga i Norra Skåne. Men familjen växer och det börjar bli trångt när alla nya familjer samlas. Barnen vill leka, de unga vuxna vill arbeta eller vila. För att stänga dörren om sig behövs en tillbyggnad. Och så längtar man ju efter ett fritidshus med sjöutsikt när man nu har en tomt med ett sådant drömläge. På önskelistan för den nya delen står: ett mindre allrum, två sovrum (varav ett ska kunna delas av till två små till barnbarnen när de blir större) wc/dusch och om kommunen accepterar även gärna en liten vind.

Marken sluttar brant ner mot Hjälmsjön och denna nivåskillnaden tas delvis upp inomhus med allrummet tre trappsteg nedanför sov- och badrum. Det stora fönsterpartiet i allrummet vrider sig 20 grader för att fånga in maximal utsikt ut mot Hjälmsjön. Maximal byggnadshöjd är enligt detaljplanen 3.5 meter och dessutom löper det en liten ås diagonalt över platsen där man bygger tillbyggnaden. Åsen tvingar byggnadsvolymen till ännu en sned vägg och höjdbegränsningen tvingar tillbyggnaden till att trycka in under det befintliga husets takfot. De tajta måtten ger byggnaden en intressant skulptural form.

För att verkligen framhäva denna skulpturala formen så är färgsättningen monokrom. De sneda väggarna gör att huset får en nästan plastisk form och använder man flera kulörer blir resultatet antagligen bara rörigt. En sån här form behöver en stram färgsättning. Fasaden består av ljusgrå grov lockpanel och fönstren är ljusgrå aluminium. Taket är täckt med antracitgrå bandplåt.

PROJEKTFAKTA:

Tillbyggnad av fritidshus på 75 kvm
Grund: platta på mark i två nivåer
Träregelväggar, limträ och trätakstolar
Fönster och fönsterdörrar från Traryd trä/alu RAL 7042
Lockpanel målad i varmt ljusgrå NCS S 2502-Y
Tak belagd med antracitgrå bandplåt
Innergolv vitlaserad gran från Baseco
Fönsterbänkar i vit betong från Betong Design

FRITIDSHUS med SJÖUTSIKT

Anne & the Architects AB | Arkitekt i Skåne