ANLITA ARKITEKT

hur går det till och vad ska jag tänka på

Anlita arkitekt är vanligtvis något man bara gör någon eller några gånger i livet då är det självklart svårt att veta hur det går till, vad det kostar, vad man ska tänka på och vad man egentligen kan få hjälp med.

Skrolla ner och läs mer om processen och om hur vi brukar råda vår kunder att förbereda sig. Läs gärna också våra blogginlägg här intill.

INTROMÖTET

ett samtal på platsen – om platsen

Vi börjar alla våra projekt med en konsultation på plats på den aktuella fastigheten.

Varje plats på jorden har alltid väldigt mycket mer kvalitéer än vad man kan tro och det är här en arkitekt verkligen kan göra skillnad. Läsningen av platsen är det allra viktigaste. Dessutom vill vi självklart att du berättar om dina tankar och drömmar.

Mötet följs upp med en sammanfattning av projektet och en offert på arkitektarvodet för ett eventuellt uppdrag. Men resultatet av konsultationen kan också vara att ni inte behöver vidare arkitekthjälp utan klarar er bra vidare på egen hand.

Vill du boka ett 2-timmars konsultationsmöte? Mejla till info@annearch.se  och berätta kort om ditt projekt. Skicka gärna ett par bilder och berätta var det ligger så återkommer vi så fort vi kan.

FÖRBERED DIG!

samla information och inspiration

Förbered dig inför ditt projekt dels genom att kolla upp alla kommunala regler och ta ingenting för givet här. Bara för att grannen har fått göra nånting betyder det inte att du får så kolla upp allt. Ligger din fastighet i ett område som är särskilt skyddat kan det vara undantaget attefallsregler och dessutom kräva godkännande från Länsstyrelsen eller byggnadsantikvarie.

Ekonomin är såklart viktigt, tidsplan likaså. Men allra viktigast är att bli inspirerad och ha en vision. När du ska göra en så här stor investering är det mycket bra om du ägnar lite tid åt att sätta dig in i vad arkitektur kan vara och vad det kan åstadkomma. Lägg för en stund bort de förutfattade idéerna om hur ett hus måste se ut och öppna dina sinnen för ett ögonblick. Ofta tänker man på hus snarare som en bild: så här ser hus ut. Men hus är inte ett utseende. Hus är funktion i samarbete med natur.

Ett tips för det är att gå in på Pinterest och leta upp Anne & the Architects där. Vi har samlat bilder på roliga och inspirerande projekt som kan hjälpa dig att få upp ögonen för vad man faktiskt kan åstadkomma med arkitektur.

Det finns mängder med kanaler där du kan bli inspirerad av ovanlig arkitektur, roliga idéer och allt mellan himmel och jord. Men den viktigaste inspirationskällan är platsen du planerar att bygga på. Gör en närstudie av platsen och försök se den ur djurens, naturens och historiens ögon.

ARBETSPROCESSEN

Om intromötet går bra och ni säger ja till vår offert så börjar vi jobba tillsammans. Här är en beskrivning på hur en sådan process går till:

1. IDÈFÖRSLAGET

Vi börjar med att ta fram ett idéförslag. I början kan detta vara lite löst i kanterna för det finns ofta flera sätt att lösa ett problem på. Vi gör planritningar och sektioner, skissar i 3d-modell och tittar på inspirationsbilder, tar fram materialprover och träffas och diskuterar olika aspekter av projektet.

När man gör ett idéförslag så börjar man alltid med de stora dragen: vilka är de viktigaste, bärande idéerna? Utifrån detta filar vi på placering, utblickar, materialkänsla, ljusinsläpp.

Från dessa stora grepp arbetar men sig ner mot mindre och mindre detaljer tills idén är så välbearbetad och detaljerad att den håller för att göra en bygglovsansökan på. Det betyder inte att allt är löst i minsta detalj. Det är oekonomiskt eftersom både den juridiska, tekniska och ekonomiska processen kan tvinga oss till ändringar.

Omvandling av lada till bed&breakfast med vinterträdgård och skogshyddor

2. LOVANSÖKNINGAR

BYGGLOV

När vi har tagit fram ett förslag och vridit och vänt på allt, funderat, filat och flyttat tills allt är där ni vill ha det – och arkitekten håller med – då är det dags att ansöka om bygglov.

Alla kommuner har listat på sin hemsida vilka krav man har för en bygglovsansökan men dom är för det mesta desamma. I grunden är kommunen intresserad av var på fastigheten du placerar ditt hus, hur ser huset ut utvändigt, exakt hur stort och högt är huset och vilka exteriöra material ska det ha. Var ska du parkera din bil, var ska du placera ditt sopkärl etc.

Detta ska redovisas med prydliga ritningar i skala 1:100. När ansökan förhoppningsvis kommer tillbaka som godkänd är det dags att förbereda sig för nästa ansökan: Byggstartslovet.

BYGGSTARTSLOV

När du har fått ett bygglov så gäller det volym, exteriör estetik och tillgänglighet. Men det finns många andra krav som kommunen ställer på en byggnad. Så för att få lov och gå vidare måste man lämna in dokument så kommunen kan utfärda ett byggstartslov.

Nu vill byggnadsinspektören veta hur du ska dimensionera ditt avlopp, dimensioneringen av golvvärme, ventilation och dagvatten. En konstruktör måste beräkna dimensioneringen på byggnadens alla bärande delar och så måste man räkna ut byggnadens energibalans så man vet vilket u-värde det har. Kraven är såklart lite olika beroende på vilken typ av byggnad du ska göra men generellt gäller: först ansöker du om lov på husets utseende och volym, sen får du ansöka om lov på tekniken.

3. Förfrågningsunderlag byggkostnader

Ekonomin är alla byggprojekts centrala smärtpunkt: ”Vad kostar det?” är en fråga som svävar över precis allt vi gör hela tiden. När man jobbar som arkitekt handlar allt förr eller senare om kostnader. Varenda streck man drar blir omsatt till en skuld till banken för kunden.

Det är omvittnat svårt att räkna på en byggkostnad. Hur många gånger har man inte läst om kommunala eller statliga projekt som blir si eller så många miljarder dyrare än beräknat. Och då har dom många kalkylatorer heltidsanställda som inte gör annat än räknar på byggkostnader. Så det är en svår nöt att knäcka. Men ett sätt att komma så nära sanningen som möjligt är att göra ett bra underlag för byggaren att räkna på.

I branschen kallas detta förfrågningsunderlag eller FFU och det består av mer detaljerade beskrivningar av projektet än vad bygglovshandlingarna gör. Som exempel här till höger ser du en fönsteruppställning som ska skickas till fönstertillverkaren att ge ett pris på. Liknande ritningar behöver man gör med allt: alla plåtarbeten ritas upp, måttsätts och beskrivs i detalj så det kan skickas till plåtslagaren att räkna på och så vidare med alla delar av bygget.

En arkitekt kan inte räkna på en byggkostnad. Det måste varje entreprenör som åtar sig uppdraget göra. Det är bara den som ska utföra jobbet som kan räkna på jobbet.

När byggaren/entreprenören har samlat in alla offerter från fönstertillverkare, plåtslagare och allt vad det kan vara som krävs till just ditt bygge, när han dessutom har fått offerter från grävare, elektriker, vvs-are, när han har fått in alla offerter på allt material: betong, reglar, balkar, takstolar, fasadmaterial, ytskikt, wc-armatur, köksinredning och när han dessutom har beräknat alla kringkostnader så som sprängning, frakter, bortforsling av schaktmassor, transporter, byggarbetarnas arbetsmiljö och säkerhet. När allt detta (vilket i verkligheten är många fler punkter än dom exempel jag har listat här) är utrett då – och först då, kan man veta vad bygget kostar.

4. Byggtekniska ritningar

Mycket har hänt under de olika faserna i byggprocessen och nu är det dags att summera ihop delarna. Bygghandlingar är en fas när man ”smälter samman” idé, juridik, konstruktion och produktbeskrivning så det blir en handlingsplan för byggaren.

Bygghandlingarna är egentligen en uppdatering av Förfrågningsunderlaget. Nu ska alla ändringar föras in som har skett när konstruktör, plåtslagare, vvs-are etc. har sagt sitt och vi har stött och blött hur vi på bästa sätt ska lösa alla tekniska frågor.

Vad brukar ingå i Bygghandlingar? Det beror givetvis på vad som ska byggas men ungefär följande:

    • Planlösning med totalmått skala 1:100
    • Planer med littrering och stommått skala 1:50
    • Sektioner med totalmått skala 1:50
    • Fasader med beskrivet fasadmaterial skala 1:100
    • Ritningar golv- vägg- och undertaksmaterial Skala 1:200
    • Fönsteruppställningar med M-mått, höjd över golv och beskrivning för varje fönster Skala 1:50
    • Dörruppställningar med M-mått, beskrivning för varje dörr  Skala 1:50
    • Badrumsuppställning med material och produkter Skala 1:20
    • Köksritning uppställning och beskrivning produkter Skala 1:20
    • Trappritning tillverkningsritning Skala 1:20-1:5
    • Eventuellt tillverkningsritningar på t.ex. pergola, utekök, platsbyggda möbler och så vidare. Ofta i skala 1:20 – 1:5

5. Bygget

Under byggprocessens gång är det mycket bra att ha fortsatt kontakt med arkitekten. Det behöver inte betyda att vi träffas eller ens talas vid så ofta men under själva bygget uppstår det ofta nya frågor. Allt från att man ångrar ett färgval till att man bestämmer sig för att platsbygga en trappa.

Då finns arkitekten där och kan göra tillverkningsritningar, komma med nya förslag att lösa problem på eller diskutera fram smidiga lösningar tillsammans med byggaren.

Vi kommer väldigt gärna ut till byggplatsen flera gånger under bygget. Tittar, samtalar, diskuterar lösningar och ändringar.

6. Det färdiga reslutatet

Äntligen är bygget färdigt, tapeterna uppsatta och sista listen på plats. Då har det ofta varit en ganska jobbig tid med byggdamm, jobbiga beslut och ett sinande bankkonto. Du har utfört ett stort och besvärligt projekt och är ofta väldigt stolt över slutresultatet.

Då är det fantastiskt att som arkitekt få lov att komma och se hur det ser ut när byggdammet är bortstädat och möblerna står på plats.

Men det är också jobbigt att bygga och ingen är perfekt. Om du vill ge oss konstruktiv kritik som hjälper oss att bli bättre i vårt jobb så tar vi tacksamt emot det.

Det är också viktigt för oss att få dokumentera vårt arbete för att använda i vår marknadsföring. Vi tar bilder och filmar men vill också gärna intervjua våra kunder. Vill du vara med i filmen är det väldigt uppskattat.

Anne & the Architects | Arkitekt i Skåne