ÄR ARKITEKTARVODET EN BRA INVESTERING?

Ekonomin är alla byggprojekts centrala smärtpunkt: ”Vad kostar det?” är en fråga som svävar över precis allt jag gör hela tiden. När man jobbar som arkitekt handlar allt förr eller senare om kostnader. Varenda streck man drar blir omsatt till en skuld till banken för kunden. Det kan vara en jobbig känsla att ha hängande över sig och därför undrar jag också: Är mitt jobb bara en kostnad eller är arkitektarvodet en bra investering?

ÄR ARKITEKTARVODET EN BRA INVESTERING?

ÄR ARKITEKTEN BÄTTRE ÄN TESLA?

Det finns många så kallade ”mjuka” värden som genomtänkt planering, ljusare rum, livskvalité och trivsel. Det är mycket centrala och viktiga värden och för mig personligen är dom betydligt viktigare än pengar.

Men frågan jag ställer här är om arkitektarvodet även är en bra investering även om man bara ser till det rent ekonomiska. I Sverige har man ofta en arkitekt med i bilden när man ritar alla typer av bostäder men här pratar jag om plats-specifikt utformade hus, inte katalog- och typhus.

I en undersökning gjord av University of Melbourne har man jämfört kataloghus med plats-specifikt utformade hus och jämfört värdeökningen. Frågan man ställde sig var: Finns det någon rent ekonomisk vinst med att anlita expertis, bygga genomtänkt, bygga unikt och ta väl vara på platsens kvalitéer?

Kort sagt: förutom att skänka skönhet och lycka – kan arkitektur även vara en bra ekonomisk investering?

NU ÄR DET BEVISAT: ARKITEKTEN ÄR VÄRD 11.40 $ PER INVESTERAD $

I undersökningen tog man en mängd bostäder som var plats-specifikt utformade av arkitekter och jämförde dessa husens värdeökning med en mängd ”kataloghus” och ”egenritade” hus. Denna värdeökning jämförde man i sin tur med övrig bebyggelse i respektive områden. Det man till slut kunde konstatera var att alla hus ökade i värde men de hus som var speciellt anpassade för platsen och där man hade investerat i platsspecifik arkitektur ökade MER i värde än omgivande, jämförbar bebyggelse.

Därefter kontrollerade man hur mycket värdeökningen hade varit under de senaste 10 åren och jämförde det med övrig bebyggelse i respektive område. Man skulle kunna tänka sig att ”specialhusen” låg i mer välbärgade områden så detta gjorde man också en justering för. Det man till slut kunde konstatera var att alla hus ökade i värde men de hus som var speciellt anpassade för platsen och där man hade investerat i platsspecifik arkitektur ökade MER i värde än omgivande, jämförbar bebyggelse.

Man kunde även räkna ut hur stor denna mervärdesökning var. Ett byggprojekt där en arkitekt var anlitad ökade i genomsnitt i värde 1.2% MER ÅRLIGEN än en fastighet där arkitekt inte var inblandad. I svenska pengar skulle det betyda att om jag ritar på en bostad som uppskattas vara värd 8 miljoner när den är byggd, har arbetat in arkitektarvodet redan innan bygget står klart bara genom sin värdeökning genom arkitektens arbete. 1.2% av 8 mille ger ca 100.000 årlig EXTRA värdeökning.

ÄR ARKITEKTARVODET EN BRA INVESTERING?

INVESTERING eller KOSTNAD?

Eftersom det tar ca 1-2 år från det att vi börjar skissa på ett hus till det är färdigbyggt betyder det att mitt arvode är intjänat redan innan du har flyttat in. Därefter tjänar du bara pengar på att anlita en arkitekt – och då har vi inte ens diskuterat alla andra (och enligt mig betydligt mer värdefulla) kvalitéer du får genom att anlita en seriös och bra arkitekt.

Det är viktigt att nämna att om du väljer att bygga ett plats-specifikt hus så blir även bygget dyrare än om du väljer ett katalog-hus. Det händer ibland att man ser texter där arkitekter hävdar att så inte är fallet och man kan kanske hitta vissa helt unika undantag. Men 99 gånger av 100 så blir de husen jag ritar dyrare än ett kataloghus så där ligger givetvis en större initial kostnad.

Att anlita en arkitekt och rita ett hus skräddarsytt för en specifik plats är inte för alla. Dels ska du helst vara intresserad av det som arkitektur kan ge och dels, som alla investeringar, måste du ha ett kapital.

ÄR ARKITEKTARVODET EN BRA INVESTERING?

Njut av investeringen under tiden…. har man så här roligt med sina aktier?

Det finns såklart många aspekter att ta hänsyn till i denna ekvation, det räcker inte bara att anlita en arkitekt och så gör man storkovan. Ett bygge är givetvis förenat med både mycket planering, många beslut och stor investering.

Det jag vill påpeka i denna texten är att det mycket väl kan visa sig vara en riktigt god affär att bygga lite dyrare. Var och en måste givetvis göra sina egna beräkningar i sina respektive projekt men glöm inte att kalkylera med den ÖKADE värdeökningen om du väljer att bygga ett arkitekt-ritat och plats-specifikt hus.

Dessutom får du njuta av sin guldkalv under tiden som investeringen ökar i värde. Och det är ju själva livskvalitén som är den verkliga vinsten.

ROLIGA LÄNKAR

Jag hittade inte nånting motsvarande i den svensktalande delen av världen. Det finns en hel del som skriver om sina argument – och de flesta håller jag med om. Men det jag är ute efter i detta inlägg är ju BEVIS och det hittade jag faktiskt inget. Här är i alla fall länken till den artikel som jag citerar från:

Sen finns det ju naturligtvis väldigt många andra goda argument än bara de rent ekonomiska för att bygga väl genomtänkta hus (som blir ekonomiskt i längden – på många olika sätt). Vill du läsa mer artiklar i det ämnet har jag hittat några bra länkar här. Tyvärr är den enda svenska artikeln jag hittade i ämnet bakom en betalvägg, det är lite talande tycker jag:

OM ARKITEKTEN SOM TYCKER TILL

Jag heter Anne Marie Hoel och driver arkitektbyrån Anne & the Architects. Detta är min lilla arkitektur-blogg där jag skriver om fenomen i ämnet som jag tror kan vara intressanta för fler än mig själv.

Är du en av dom, har frågor om arkitektur eller behöver hjälp av en arkitekt? Mejla till mig, följ mig på Instagram eller kontakta mig på Linkedin.

Det är ju vägen dit som är mödan värt. Häng med oss i vardagens utmaningar och skriv upp dig på nyhetsbrevet som kommer en gång i månaden.

ÄR ARKITEKTARVODET EN BRA INVESTERING?Anne & the Architects | Arkitekt i Skåne