FRITIDSHUS på KULLABERG

Kunderna har köpt en liten fastighet på vackra och lugna Nabben i Arild. Tomten är en liten avstyckat bit mark, något inklämd men med en fin kvalité: på vissa ställen är det en vacker havsutsikt. Inte den storslagna oändliga havshorisonten men en skånsk, fin och charmigt mjuk utsikt över Skälderviken och Bjärehalvön.

Enda problemet med utsikten är att den bara infinner sig längs med en enda siktlinje. Ett par steg åt sidan och du ser bara grannens höga och täta avenbokshäck.

Siktlinjen går diagonalt över hela fastigheten, från sydväst till nordost. Den gamla huvudbyggnaden från före avstyckningen hade en pampig entré av naturstensmurar och lite rester finns kvar. Dom fina murarna vill vi gärna återanvända men det betyder att entréns plats är bestämd – och så diagonalen, den ligger ju där den ligger.

Rum längs en diagonal

Det gäller att placera de viktiga funktionerna runt utsiktslinjen och i ett välplanerat hus har man fina utblickar genom huset, helst redan vid entrén. En lite snedställd och indragen entré med ett helglasat entréfönster gör att du kan se havet när du letar efter nycklarna – eller ringer på dörren.

Hela entrépartiet kläs med oljad ek för att skapa en varm och ombonad ingång i kontrast till det gråa, väderbitna utseendet som huset har för övrigt. Infälld belysning i entrén förstärker det varma välkomnandet.

Trädäck med havsutsikt

Stora skjutpartier ut mot trädäcket

Uppglasat hörn för sidoljus och skorsten lagom placerad för att skära av grannens siktlinje

Sluten fasad mot gatan i kvällsljus

Havsutsikten

Havsutsikten är en mjuk utsikt över Skälderviken och Bjärehalvön inramad av grannarnas träd och hustak. I öster tornar naturreservatet Nabben upp sig med sin bokskog och karga klippor.

Naturen runt Arild är verkligen fantastiskt vacker och ljuvligt spektakulär. Det är ca 2 minuters gångväg från huset till Skåneledens vandringsled som går nere på den steniga stranden och leder upp mot Nabben.

Naturreservatet Nabben – fantastisk Skånsk naturAnne & the Architects | Arkitekt i Skåne