FRITIDSHUSET – DEN FRIA TIDENS ARKITEKTUR

Äntligen sommarlov och semester. Några av oss packar väskan och far ut till fritidshuset där närhet till naturen står i centrum och frihet från klockans och prestation råder.

FRI TID är ENKEL TID

Vi ställer andra krav på fritidshuset än vårt permanentboende, en slags radikal enkelhet som ger oss en sinnlig närhet till naturen. Utsikt över klippor eller skog, det ska vara lätt att gå ut barfota på stenarna och vi vill gärna höra skogens ljud.

Ett fritidshus har en annan funktion än ett permanentboende och prioriteringarna är ofta annorlunda. Hellre utsikt än jättebred säng och dessa tankegångar kan påverka utformningen. Det kan vara utformningens bärande idé.

Kan vi lära oss nånting av fritidshusen om vad vi verkligen vill ha, behöver och längtar efter?

Närhet till naturen

De flesta ser ett stort värde i att fritidshuset ligger nära vatten, berg, sjö och skog. Helst med en fin utsikt över klippor eller skog. Ett dåligt isolerat plåttak där man hör regnet trumma mot taket och man kan ligga och lyssna på kattugglans skri i sommarnatten. Ett sommarhus ska inte vara allt för välisolerat så det enda man hör är FHX-ventilens surrande. Det gör kanske inte ens så mycket att man har utedass och att uteköket är det enda kök man har.

Så nära havet man kan komma. Hus på räls vid Nya Zeeländska kusten för att dra undan när tidvattnet kommer.

ENKELHET som DESIGNIDÈ

Enkelhet kan betyda många saker i ett hus. Det kan dels betyda enkla material med lite råare, mer naturlig yta än hemma i stan: obehandlad plywood, gammalt linoleum, enkla trasmattor, tunnare väggar……

Har du enkelhet och hållbarhet som din ledstjärna leder det ofta automatiskt till ett mer sinnligt förhållande till naturen och de naturliga materialen. En enkelhet i tillverkning och materialval men också en enkelhet i funktionen. Sängarna står trängre och är lite hårdare, färre prylar och kanske inte ens något rinnande vatten.

Ny funktion blir friare form

När vi bygger ett hus med det primära syftet att ha en fantastisk utsikt eller att höra skogens ljud: då händer det också nånting radikalt med utformningen. Om vi dessutom ruckar lite på våra vanliga bekvämlighetskrav: accepterar att sova trängre och på lite hårdare madrass eller laga mat på mindre yta för att det är viktigare med utsikten, enkelheten och skogens träd: då börjar det verkligen hända nåt – dvs vi kan inte se i en katalog hur det ska se ut för det finns ingen färdig bild över hur dina drömmar i mötet med naturen ska vindla.

De flesta funderar inte så mycket på hur ett hus ska se ut: det är ju redan bestämt sen länge, eller hur? Men om du sätter dig ner och funderar: vad är egentligen viktigast? T.ex utsikten över skogen, direkt access till uteplatsen under tallen, en utedusch med utsikt över stenhällen – och så vidare – då blir huset (eller klimatskalet) nånting annat än reptilhjärnans första idé. Ge denna kreativa process lite plats i livet och se vart tankarna tar dig.

Vill du ha en underhållsfri fasad på ditt fritidshus? Klä det med svensk, korrugerad och galvad stålplåt. Klassiskt, ekonomiskt, stryktåligt, snyggt och coolt.

Gräs, stål och trä: hållbart med lokala, enkla och billiga material

Dröm stort och lev smått!

Behöver man ens ett hus eller räcker det med ett vindskydd? Så fort tankarna börjar vandra i dessa banor händer det också nånting med arkitekturen. Ge denna tankeprocess utrymme.

Då kan du märka att det finns inga gränser på hur kreativ man kan vara i det enkla livet. Är det fult? Är det fint? Är det verkligen så viktigt? Fråga istället: Berör det mig? Är jag närvarande?

Låt naturen guida dig mot ett bättre boende om du är utbränd, nedstämd eller nånting skaver i livet.

Hitta din inre uppfinnarjocke och våga vara en fritänkande knåpare. Enkelt, billigt, mysigt, roligt.

Och så sover man bättre när man lekt utomhus, det är sen gammalt.

FRITIDSHUSET – hus för en fri tid

ROLIGA LÄNKAR

Överdrivet superdesignade rymdskepp till fritidshus kan också vara kul att kolla på. Dezeen har hittat några stycken.

OM ARKITEKTEN SOM TYCKER TILL

Jag heter Anne Marie Hoel och driver arkitektbyrån Anne & the Architects. Detta är min lilla arkitektur-blogg där jag skriver om fenomen i ämnet som jag tror kan vara intressanta för fler än mig själv.

Är du en av dom, har frågor om arkitektur eller behöver hjälp av en arkitekt? Mejla till mig, följ mig på Instagram och youtube eller kontakta mig på Linkedin.

Fick du mersmak och vill se mer? Skriv upp dig på vårt nyhetsbrevet som kommer ungefär en gång i månaden.



Anne & the Architects | Arkitekt i Skåne