KREATIVITET o BOENDE – har vi fastnat i formen?
Foto: Monica Lövdahl
HEMMETS FUNKTION – DAGS FÖR EN UPPDATERING?
Hur kan det vara att nästa alla andra saker i vår värld får lov att produktutvecklas? Telefoner, datorer, skor, idrottskläder, bilar, tennisracketar, simdräkter: allt är utsatt för en ständig produktutveckling annars blir företagen snabbt obsoleta och försvinner från marknaden. Men vad gäller hus verkar detta inte gälla på samma sätt. Här är det nånting annat som styr våra preferenser.
Exempelvis kan jag få förfrågan från intelligenta och kloka människor om att rita in avtagbara spröjs. Vilken vettig människa hade velat ha låtsaspropellrar på flygplan, låtsascylindrar på bilar eller klumpiga låtsasknappar på sin iphone? Varför i allsindar vill man ha låtsasspröjs på sitt hus? Min enda förklaring till det är att spröjsen har en känslomässig funktion. Kanske förmedlar dom en slags hemkänsla som den moderna villan annars har svårt att ge.
HAR VI FASTNAT I FORMEN?
Trots att jag verkligen tycker illa om avtagbara spröjs (och har i allmänhet ganska svårt för onödiga saker) så vill jag ändå ta spröjs-längtan på allvar för jag tror att det ruvar nånting väldigt viktigt under ytan. Jag tror att det är ett sökande efter hemkänsla som får olika omedvetna uttryck. I brist på en verklig funktion och verklig hemkänsla i en värld där hemmet är utbytbart söker vi en BILD av en hemkänsla. Hemmet måste SE UT på ett visst sätt snarare än att tillgodose praktiska och existentiella behov. Behovet av hemkänsla är genuint och viktigt men jag tror att medicinen är verkningslös. Du kan köpa ett hus men inte ett hem. Ett hem måste skapas.
Underbar skånegård men så här kan vi inte längre bygga och dessutom kan vi inte längre använda skånelängan som man gjorde för 150 år sedan. Samhället har helt enkelt förändrats för mycket. Vi lever helt andra liv, med internet, bilar, tv, köksmaskiner. Borde då inte hemmen också bli uppdaterade? Vad kan skapa vår hemkänsla idag och imorgon?
HEMMETS ÅTERKOMST som BOPLATS
Jag tror att ett boende är förknippat mycket mer med vårt existentiella varande än vad vårt samhälle har gjort det till att bli idag. Kasnke kan de kriser vi har gått igenom – och de vi har framför oss – få hemmet att fyllas med verkligt innehåll igen och bli en riktig boplats.
Upptäck innovationer i arkitekturen
Öppna dina sinnen och glöm för ett ögonblick hur du har lärt dig att ett hus måste se ut för det är inte sant. Hus kan se ut precis hur som helst! Det är inte husets utseende som skapar hemkänslan. Det är hur huset samverkar med naturen och vardagslivet som skapar en boplats. Ett hem.
Ätliga växter, ett litet snickeri, kontorsutrymme, solceller, kanske ett litet vindkraftverk, gröna fasader, krav på vildäng på varje fastighet, x antal bikupor per hektar, likaså höns och betesdjur som befrämjar mångfalden…. Detta kan mycket väl vara nya respektive nygamla funktioner som i framtiden kommer att ge oss varma känslor av hem.
Solceller har vi ju vant oss vid. Antagligen måste vi lära oss att stå ut med vindkraftverken i mycket högre utsträckning än idag. Förresten: är det en naturlag att vindkraftverk måste vara vita? Och varför ser dom alla precis likadana ut? Det påminner mig om datorer på 90-talet när det visst var lag på att dom skulle ha chassi av depressionsgrå plast och nåt annat var helt otänkbart. Släpp vindkraftverks-designern loss – det våras för alternativa energikällor!!!
Min framtidsspaning är att detta är bara början på en innovativ och utmanande tid för oss alla då vi måste uppdatera vår uppfattning om hus, om vår energiförsörjning, vattenkonsultion och om vår kultur men jag ser hoppfullt på transformationen. Jag tror att det finns mycket att vinna på att vända blicken från formen. Det är inte husformen som ger nåt. Det är husets funktion och dess plats i det större kretsloppet av vardagslunk och ekosystem som är meningsfullt.
BEFRIA DIG från VILLA-FORMEN
Att inte vara tvingad in i ett speciellt ”villa”-formspråk utan kunna arbeta fritt och kreativt är inte samma sak som att det måste bli fult – tvärtom.
I mina ögon är det det som kreativt och respektfullt förhåller sig till naturen och människan som är det det vackra.
OM ARKITEKTEN SOM TYCKER TILL
Jag heter Anne Marie Hoel och driver arkitektbyrån Anne & the Architects. Detta är min lilla arkitektur-blogg där jag skriver om fenomen i ämnet som jag tror kan vara intressanta för fler än mig själv.
Är du en av dom, har frågor om arkitektur eller behöver hjälp av en arkitekt? Mejla till mig, följ mig på Instagram eller kontakta mig på Linkedin.
Fick du mersmak och vill se mer? Skriv upp dig på vårt nyhetsbrevet som kommer ungefär en gång i månaden.