VINDSUTBYGGNAD i MALMÖ

Vindsutbyggnad i Malmö: Familjen Smith från Nya Zeeland bor i en tidstypisk 3:a från tidigt 80-tal i centrala Malmö. Betongstomme, små fönster och pastellfärgat tegel som var denna tidens signum. Nu råkar dom bo på översta plan i 6-våningshuset på Östra Förstadsgatan och vill därför utvidga lägenheten upp på vinden. Bilden här nere är tagen precis innanför dörren. Fortsätt och skrolla ner så ska jag visa hur vi har valt att lösa sammanslagningen av lägenheten och vinden.

Vindsutbyggnad i Malmö

Första utmaningen: Trappans utformning och placering. Jag tycker att många glömmer att trappan inte bara är ett transportmedel i vertikalled utan också en stor möbel och vägg. Vår idé är att ta bort garderoberna och den lilla väggen mellan hall och nuvarande vardagsrum och istället placera en kompakt trappa där. Så blir trappan också en rumsavdelare mellan rummen, en förvaringsmöbel i hallen och en ev. möbel i bef. vardagsrum. Då blir den nya planlösningen i lägenheten så här:

Vindsutbyggnad i Malmö
Min erfarenhet av hus från 80-talet är att rummens känns små och snåla. Därför var det extra förvånande när jag kom upp på vinden första gången. Här fanns visserligen onte några gamla, tjocka och vackert patinerade ekbjälkar men vilken rymd!!! Takets lutning är nästan 45 grader och höjden upp till nock är nästan 5 meter. Nu måste vi ju isolera, läggga golv, flytta ventilationstrummor och så vidare men nästan 4 meter blir ändå kvar av högsta takhöjden. Det var jätteroligt att jobba med den här vinden!

Vindsutbyggnad i Malmö

Här nedan ser du mitt förslag till planlösning av vinden. Små utrymmen som sovrum, klädkammare och badrum har jag placerat i så små utrymmen som möjligt under takåsen mot gatan. Här tillåter stadsbyggnadskontoret endast små takfönster och i dessa utrymmen behöver man ju inte heller så stora fönster. Mot gården har jag gjort en så stor takterass som möjligt. Från början var den ännu större men efter ett långt samtal med stadsbyggnadskontoret blev den i alla fall nästan 5 meter lång och dryga 2 meter bred. Och så ett stort rum, kvadratiskt och väl sammanhållet ca 6 x 5 meter stort med ca 3,8 i tak. Ett perfekt proportionerat rum, tycker jag.

 

Vindsutbyggnad i Malmö

 

Här nedan ser du en sektion tagen genom trappan, sovrummet och takterassen. Om du tittar från vänster till höger så ser du först hur takfönstren i sovrummet möter det platsbyggda nattduksbordet, trappan och öppningen i bjälklaget och längst till höger takterassen med de två trappstegen upp som behövs för att få plats med isoleringen.

Vindsutbyggnad i Malmö

 

Nästa sektion är tagen längre in i rummet och visar (från vänster till höger) takfönstret i badrummet och mötet fönster/platsbyggd förvaringsmöbel. Väggen mellan wc/dusch och vardagsrummet måste ha plats till från- och tilluft för ventilation. Under 80-talet hade ventilationstrummorna helt tagit över och självdrag var inte längre till att tänka på. Husen man byggde nu var hermetiskt tillslutna och resultatet av detta har vi sett i alla mögel- och allergiproblem. Nu kanske man kan tycka att det säger ju sig själv (och det sa många redan på 80-talet) men ventilationsmaffian hade stort inflytande på den tiden innan eländet uppdagades. Så ett stort schakt måste byggas här. Vi använder schaktet till att få in vatten till duschen, bygga in den vägghängda wc-stolen och så klämmer vi in en kamin mellan ventrören.

Vindsutbyggnad i Malmö

Vyer från 3d-modell av vindsutbyggnad i Malmö

Jag har byggt en modell i sketchup för att själv få kläm på rummen och proportionerna. Här är vyer från modellen och först en vy från när du kommer gående upp i trappan och vänder blicken upp mot taket. Den befintliga vinden idag har en härlig träkänsla och jag föreslår att man behöller den genom att klä de snedställda takytorna med bredaste råsponten och lasera det hela i en ljus eller vit kulör. Här i en sketchupmodell ser det väldigt randigt ut men det kommer det inte och bli.

Vindsutbyggnad i Malmö Vindsutbyggnad i Malmö Vindsutbyggnad i Malmö

Här har du kommit upp så högt i trappan att du kan se ut över vardagsrummet och takterassens stora skjutpartier av glas.

Vindsutbyggnad i Malmö

Går du bort till dörrarna och vänder dig om inåt rummet är detta vad du ser: trappans räcke är också mediamöbel och en liten arbetsplats. Till vänster ser du kaminen i det stora schaktet och längst bort är sovrummets skjutdörr dragen lite åt sidan så du ser änden av sängen och ett av takfönstren och den platsbyggda förvaringen.

Vindsutbyggnad i Malmö

Vindsutbyggnad i Malmö

Vindsutbyggnad i Malmö

För några dagar sedan gav Stadsbyggnadskontoret sitt godkännande och min klient har äntligen fått sitt bygglov. Familjen måste också ha ett ja från Bostadsföreningen och konstigt nog har dom inte visat någon större entusiasm för projektet. Men om en knapp månad ska ett besked komma och blir det ett ja kan jag sätta igång med ett förfrågningsunderlag och konstruktören kan börja räkna på takstolarna. Jag är en stor anhängare av Open Source och helt i linje med dom tankarna om demokrati och gemenskap så delar jag med mig av mitt projekt här.  Jag kommer att fortsätta skriva om byggprocessen av vinden och lägga ut många ritningar här eftersom jag vet att det är ett projekt som många skulle kunna tänka sig göra själva och därför är väldigt intresserade av, både formmässigt men också ekonomiskt. Jag hoppas innerligt att du knycker idéer av mig!!! Eller låter dig inspireras som vi också brukar säga. Skicka i så fall gärna bilder till mig så jag kanske kan bli inspirerad av dig. Kreativitet är inget nollsummespel. Ju mer du ger desto mer får du tillbaka!!!!