Vindsinredning med murphybed

VINDSINREDNING med MURPHYBED

I ett alldeles nybyggt hus vid gamla Cements-fabriken i Limhamn har byggbolaget märkligt nog lämnat halva vinden helt oinredd, utan både bjälklag och takstolar. Ny vill familjen inreda denna delen, liksom de flesta av deras grannar också logiskt nog har velat göra. Så vi ska montera in ett nytt bjälklag och förstärka takstolarna, montera nya takfönster och så få in en inredning som gör utrymmet både till ett trevligt arbetsrum och en gästrum där mormor kan bo när hon kommer och hälsar på från Colombia och när farmor kommer från USA.

Då stannar man gärna en längre tid och vill kunna stänga om sig, hänga upp lite kläder på en galge och ställa fram lite saker. För att klara behoven var vi tvungna att göra en s.k. murphysäng, ett amerikanskt uttryck som helt enkelt betyder säng infälld i väggen. Här ritade jag en lösning som gör att du kan välja mellan att ha arbetsbord, soffa och förvaring eller att fälla ut soffan och omvandla den till en bekväm säng, arbetsbord och garderob.

Estetiken i rummet: vita lutande tak och väggar med en fototapet på gavelväggen (logiskt med två krigsfotografer i familjen) och själva soffa/säng/förvaringsinstalltionen i furuplywood med vitmålad insida som syns när du fäller ner sängen och orange tågvirke som håller sängen uppe när den inte används. Det ligger trots allt ett stenkast från Limhamns småbåtshamn så det kändes fint att ha någon detalj som knöt an till hamnen.

Planlösningen på rummet med soffan uppe och sängen infälld respektive sängen nerfälld och soffan invikt under den. Och så lite inspirationsmusik med ikonen på fototapeten:Anne & the Architects AB | Arkitekt i Skåne