UTERUM I HUSETS HÖRNA

UTERUM i HUSETS HÖRNA

I en villa i Malmö vill man gärna ha ett uterum från Classicum i husets hörna. Företaget Classicum säljer och monterar uterum och växthus men kunden själv måste ansvara för allt förarbete och dessutom för uppmätningen. Detta är förstås ingen enkel sak. Mät en centimeter fel och du är själv ansvarig för att uterummet inte går att montera. Det är verkligen ett stort ansvar som vilar på en lekman och kund och eftersom just detta uterummet skulle placeras i hörnet mellan husets två längor så skulle ett mätfel få väldigt stora konsekvenser. Så därför kontaktade men A&A för att få hjälp med att ta fram ett förslag på hur uterummet och huset ska mötas och en byggare som gör grundsättning och murar samt gör uppmätningen till uterummet.

Här är planlösningen och sektionsritningen till uterummet. Uterummet ansluts till huset genom att man murar två murar i samma typ av tegel som huset byggdes med. I bakgrunden av sektionsritningen ser du den ena muren som föreslås muras i två höjder:

 

Under skissarbetet gjordes en 3d-modell som jag monterade in på ett fotografi av huset. På så vis får kunderna en god uppfattning hur det hela kommer att bli. I just detta projektet var det dels hur murarna skulle se ut och om man skulle välja ett brunsvart eller ett vitt uterum. Valet föll på det brunsvarta:

 

Eftersom projektet består av två delar: dels en beställning av ett uterum med specialmått från Classicum och dels ett bygge med nya vikdörrar i huset, ny betongplatta med golvvärme, isolering av tak, platsbyggd soffa och så vidare så var vi tvungna att rita två olika sorter av offertunderlag. Den ena ritningshögen skulle skickas till Classicum och den andra till byggare. Sammanlagt gjordes hela 16 ritningar för offertunderlaget. Här nedan visas 2 av dom; en sektion till byggaren på hur han ska montera takfönster i det befintliga hustaket, som ju hänger ut över uteplatsen och gör den väldigt mörk. Till höger en sektionsdetalj för hur Classicums uterum skall monteras i husets takfot:

 

Och som om det inte var nog med ritningar så måste man dessutom rita en tredje typ av ritning som ska skickas till Stadsbyggnadskontoret för ansökan om bygglov:

Inspirerande musik: