TRÄDGÅRDsDESIGN med pergola, växthus, smidesgrind och berså.

TRÄDGÅRDsDESIGN till RADHUS på LIMHAMN

I samarbete med trädgårdsdesigner Kisse Lindén har vi formgivit en trädgård där Kisse har planerat om all växtlighet och Anne har ritat altan, pergola, nytt staket och växtstöd. Trädgården ligger i Limhamn i ett område där de flesta husen byggdes på 40- och 50-tal i gult tegel med vita och gröna snickerier och smide. Trädgården är liten men har väldigt många växter som framför allt behöver struktureras och komma i ett nytt sammanhang. Vi har skapat ett par olika uteplatser för olika tider på dagen och för kvällarna har vi ritat en altan i västerläge som tillverkas i trä men med en bred trappa som muras i marktegel. Teglet håller värme bra och den trappan kommer att vara ljummen och skön på kvällarna långt in på hösten. Uppe på träaltanen har vi ritat en pergola där vi tänker att murgröna, piparna och kanske också kiwi kan slingra sig.

Alla trädgårdens växter inventerades och har strukturerats om av Kisse. Här nedan planlösningen på trädgårdens baksida:

Det gråa fältet till vänster på Kisses ritning är boningshuset med pergolan, träaltanen och tegeltrappan. Här nedan en ritnings mot huset och tegeltrappan med ett utekök i betong eller klinker längst till höger och det nya räcket till källartrappan längst till vänster:

Här och var i trädgården låg ölandssten som vi föreslår att man gräver upp, rengör och placerar om, framför allt på framsidan där vi också föreslår att man låter klätterväxter dölja både värmepump och sopkärl:

Vi har blivit inspirerade av den befintliga gamla originalgrinden på framsidan. Utifrån denna har vi ritat staket mot grannen med högre mellanmoduler som växtstöd för murgröna. Vi har också ritat växtstöd som dels ska dölja den stora värmepumpen så mycket som det är möjligt utan att störa dess effekt och dels ett växtstöd som täcker sopkärlen. Staket, växtstöd, berså och pergola tillverkas av smed och målas i en klassisk varmgrön kulör med linoljefärg.

Bredvid den nya platsen för bärbuskar, fläder och smultron – bakom det gamla, väl uppvuxna och ljuvligt doftande schersminbuskaget – var vi placerat en berså som kommer att bli översållad av goda kiwifrukter.