TILLBYGGNAD med SKÄRMTAK

En villa är placerad granne med Söderåsens fantastiska skog men tyvärr har typhuset inte så mycket utsikt över naturen. För att ändra detta, och för att få ett lite mer avskilt tv-rum, så vill Maria och Patrik bygga en liten tillbyggnad med en uppglasad gavel mot skogen. För att ge lite skugga och för att skapa en fin uteplats mot skogen fortsätter ett skärmtak ut. Tillbyggnadens tak beläggs med vanlig stålplåt (silver metallic) medan pergolans tak beläggs med cederträ (faltak).

Köket uppdateras med en ny köksö och kaminen flyttas. På den gamla placeringen har kaminen mest varit i vägen men nu får den höga väggen mot högskåpen skapa plats för ett efterlängtat, högt vitrinskåp. Kaminen flyttas, eller snarare byts ut, mot en vägghängdkamin med tre öppna glassidor som monteras på den gamla ytterväggen och blir en sammanlänkande faktor mellan de nya och de gamla rummen.

Inne i tillbyggnaden vill Maria och Patrik att både väggar och tak kläs med laserad granplywood. Eftersom tillbyggnadens taknock är vinklad 90 grader mot det befintliga kök/allrummets taknock så bildas det en ränndal – ett ”takveck” – som kommer att bilda en tjusig detalj i deras nya vardagsrum. Men det är de stora fönstren ut mot Söderåsens vackra natur som kommer att bli tillbyggnadens bästa tillgång.

Det befintliga husets fasad har stående träpanel målat i ljusgrått med vita, breda foder. Tillbyggnaden tänks kläs i stående cederpanel i varierande bredder. Ceder är lite rödbrunt till en början men innehåller en hög andel harts och kan därför stå emot rötangrepp i kall och fuktig miljö bra. Därför är det ett av de träslag som kan klara av att inte behandlas alls och grånar naturligt med tiden.

Skiss med ett fasadalternativ i vit korrugerad plåt:

När man bygger till är det klokt att inte bara tänka i ”mäklar-behov”, alltså i stil med: ”vi behöver ett nytt sovrum, ett badrum och ett tv-rum”. Det är också viktigt att bryta ner vilka kvalitéer som egentligen finns i ditt hus i dag i förhållande till livssituationen, husets placering i naturen och framtidsplaner. Tillbyggnaden ger möjlighet till fler kvadratmeter, visst är det så, men det ger också möjlighet till att bygga in helt nya kvalitéer som utsikt, ljus, mörker, högt, lågt, naturnära, avskilt och så vidare.

TILLBYGGNAD med SKÄRMTAK till TYPHUS på SÖDERÅSEN – underlag för kostnadsberäkning:

OM ARKITEKTEN:

Jag heter Anne Marie Hoel och driver arkitektbyrån Anne & the Architects. Här visar jag projekt som jag arbetar med just nu. Om du tycker det verkar intressant, har frågor om projekten eller funderar själv på att anlita arkitekt är du välkommen att kontakta mig.

Mejla till mig, följ mig på Instagram eller kontakta mig på Linkedin.

Det är ju vägen dit som är mödan värt. Häng med oss i vardagens utmaningar och skriv upp dig på nyhetsbrevet som kommer en gång i månaden.



Anne & the Architects AB | Arkitekt i Skåne