TILLBYGGNAD i VIT KORRUGERAD PLÅT

Bygglov är beviljat för en tillbyggnad i vit korrugerad plåt till en villa i Staffanstorp. Formmässigt är förslaget enkelt och ekonomiskt inte minst med tanke på den väldigt lilla tomten. Varje kvadratcentimeter måste utnyttjas på bästa sätt. Det som gör att tillbyggnaden lyfter sig över mängden är dess vita, korrugerade stålfasad. Kunderna är förvånade över nånting som dom alltid har trott varit fult faktiskt är väldigt vackert.

Enstegsmetodens problem ska rättas till

Bostaden ligger i ett villaområde i Staffanstorp där alla husen är byggda helt identiskt och samtidigt. Husen är byggda med den ökända enstegsmetoden och alla i hela området har varit tvungna att renovera sina fasader. Cajsa och Daniel har medvetet väntat med sin renovering tills dom även hade sina tankar om tillbyggnaden på plats för att sedan göra allt på en gång. Den vita putsen funkar inte här: väderpåfrestningarna gör att den inte är vit så länge. Men vi gillade vitheten, om du förstår vad jag menar, och valde därför att låta tillbyggnaden byggas i vit, korrugerad plåt: betydligt tåligare material och dessutom enklare att underhålla, kanske är det så nära underhållsfritt man kan komma.

Den nya planlösningen:

Familjen får ett nytt allrum på bottenplan och ett nytt sovrum på övre plan. Det gör att ett av de gamla sovrummen kan bli ett arbetsrum och det minimala arbetsrummet kan bli en klädkammare. På bottenplan rivs väggen mellan kök och det gamla allrummet; vi adderar en stor köksö och det gamla allrummet blir den nya matplatsen. I det nya allrummet har vi ritat inredning runt det stora fönstret så det får en känsla av ett stort burspråk i betong med generös sittplats.

Planlösning tillbyggnad i vit korrugerad plåt

Uterummen är lika viktiga som innerummen

Och så klart är det extra viktigt om tomten inte är så jättestor. Dessutom: ett problem för familjen är att det blir otroligt varmt på sommaren. Tomten vätter mot söder och och väster och det finns ingen riktigt trivsam plats att vara på när solen står på. Det blir väldigt varmt inne i huset också så nu ska de nya fönsterglasen ha ett solskyddsfilter och dessutom ett solskyddsraster av galvaniserad stål. Framför burspråket monteras en pergola av stålbalkar. Inne i balkarna ska ett solsegel monteras som ska ge skugga till den nya uteplatsen.

Fasad och pergola tillbyggnad i vit korrugerad plåt

Detalj infästning pergola/plåtfasad:

Detalj infästning pergola fasad i vit korrugerad plåt

Pergolan sett uppifrån:

Pergola tillbyggnad i vit korrugerad plåt

Pergola sektion:

Detalj sektion pergola tillbyggnad

Pergola plan:

Plan pergola

Detaljritningar Pergola:

Sektion solskydd detalj

Uppdatering 20210630:

Spaden sattes i marken och betongsulan är gjuten strax innan byggsemestern. Den har fått vila samtidigt som byggarna och nu har dom börjat montera upp stommen:

Plattan är gjuten tillbyggnad vit korrugerad plåt

TILLBYGGNAD i VIT KORRUGERAD PLÅTAnne & the Architects AB | Arkitekt i Skåne