”villafierad” SKÅNEGÅRD får NY COOL KOSTYM

Den gamla stiliga 30-talsgården blev tilläggsisolerad med gult tegel i slutet av 70-talet, nya brunbetsade fönster helt enligt dåvarande sista skriket och svart plåttak som skulle efterlikna takpannor. Alla proportioner försköts och gården ser ut som en förväxt villa. Nu vill familjen återställa gården till den vackra byggnad det en gång var men det är alltid svårt att skruva tillbaka tiden.

Uppdraget är att ta bort ”villafieringen” och återställa lantgårdens tuffare och ruffare uttryck. Landskapet som omger gården är den skånska slätten med Romeleåsen och Häckebergaskogen i horisonten.

Tegeltillägget har gjort att lantgården fått ett märkligt uttryck och helst vill man bara slita bort alla tegelstenarna. men man kan inte komma ifrån att en tegelfasad är både isolerande och underhållsfri. Ett sätt att hantera den industriellt skarpgula tegelmassan är att måla den. Här föreslås ett nytt uttryck med svartmålat tegel, omålat, galvaniserat och sinuskorrugerat plåttak och likadan sinuskorrugerad plåt som helt omsluter en entre-frontespis med en faluröd trappa med pressdurk.

Bottenplan

Bottenplan: förslag material o kulörer

Entre och trappa:

Vindsplan

Vindsplan: förslag material o kulörer

OM ARKITEKTEN:

Jag heter Anne Marie Hoel och driver arkitektbyrån Anne & the Architects. Här visar jag projekt som jag arbetar med just nu. Om du tycker det verkar intressant, har frågor om projekten eller funderar själv på att anlita arkitekt är du välkommen att kontakta mig.

Mejla till mig, följ mig på Instagram eller kontakta mig på Linkedin.

Det är ju vägen dit som är mödan värt. Häng med oss i vardagens utmaningar och skriv upp dig på nyhetsbrevet som kommer en gång i månaden.Anne & the Architects AB | Arkitekt i Skåne