Skapandet av en interiör trappa

SKAPANDET AV EN INTERIÖR TRAPPA

Jag och min kollega Mikael Brund fick i uppdrag att formge en trappa till en privat villa och vår första idé, en u-formad trappa med två trapplopp, förkastades av kunden. Kunden ville väldigt gärna ha en L-formad trappa och vi fick knöla in den med skohorn för att få in tillräckligt antal trappsteg eftersom löplängden för trappan blev mycket kortare. Lösningen blev att göra trappstegen z-formade så det undre steget skjuter in en aning under det övre. På så vis kunde vi få en acceptabel relation mellan trapp- och sättsteg. Vi gjorde vangen väldigt framträdande i stål och lät den fina z-formen bli trappans design. Två vangdelar svetsades som hålls samman med L-profiler och sitter fast i väggen och de båda bjälklagen. Detta stålskelett är sedan målat med en silvervit kulör från KT Color och täckt med trapp- och sättsteg i massiv ask. Svetsningen är utförd av Staffanstorps Industriteknik AB och snickeriarbetet av  August Lundbergs Snickeri.

Här är ritningar över trappan och räcket i plan och sektioner:

Här kan du se att för att klara av att komma upp på ett bekvämt sätt på ett så tajt utrymme måste trappstegen vridas. Det är mycket krångligare och dyrare än att göra två stycken raka trapplöp med ett vilplan. Och lättare att något går fel i tillverkningen så vi var nervösa ända till trappa stod på plats. Den formmässiga utmaningen med räcket var att klara av kraven att inte ha en öppning större än 10 mm och ändå skapa ett räcke som var vackert. På grund av det kravet har vi många räcken i Sverige som antingen är täckta med glas eller ser ut som ett plockepinn. Genom att föra in cirkeln klarade vi både 10mm-kravet och fick dessutom ett formmässigt väldigt fint räcke. Mina associationer går till både knyppling och båtar. Räcket tillverkas i stål och allt vitmålas utan ringen som målas i ljus himmelsblå (Clair Bleu från KT Color) samma blåa kulör som taket i hallen och delar av den exteriöra fasaden målats i.

Sista bilden i bildgalleriet är  en detaljerad ritning över de z-formade trappstegen, eller rättade sag den z-formade vangen. Trappstegen är såklart plana och sättstegen lutar inåt en aning. Trappstegen är 300 djupa och sättstegen ca 181 mm höga. Det är lite, lite för högt, 5 – 10 mm, för att vara riktigt bekvämt men helt okej inomhus i en privat villa.

Nu har processen gått från den trygga cybervärlden till att börja skapas i den verkliga välrden, ett förfärligt jobbigt steg för en arkitekt. Vangen är utskuren och svetsad av jättenoggranna Lars-Åke på Staffanstorps Industriteknik AB och fraktad till snickeriet på August Lundbergs i Lund. Här jobbar nu Eric och Jens med att mönsterpassa trapp- och sättstegen till trappans kluriga vridning. Sättstegen är av massiv ask som sedan, när väl trappan är på plats, behandlas med vitpigmenterad olja, samma behandling som askgolvet från Junckers.Anne & the Architects AB | Arkitekt i Skåne