OMBYGGNAD och RENOVERING MONICAs SKÅNELÄNGA

Detta är en renovering av bostadslängan till en fyrlängad gård i mellersta Skåne. Gården var ett fullständigt ruckel när kunden köpte gården och allt fick rivas ut, inklusive en stor del av stommen som fick lagas och halmtaket som fick läggas om. Idén som arbetades fram tillsammans med kunden var att ta fram så mycket som möjligt av byggnadens ursprungliga struktur och materialitet så bjälkar skrapades och eternitgolv slets bort. Dessutom togs taket i vardagsrummet bort och en ny badrum/tvättstuga samt ett nytt kök byggdes.

Ombyggnad och renovering Monicas skånelängaI vardagsrummet murades en ny spis med en kärna av täljsten upp och runt denna en trappa upp till vindsvåningen. I tre av rummen kunde de gamla ekplanken räddas men i köket var det helt murket och ersattes med svart skifferliknande klinker. Denna svarta sten lät vi gå igen på alla horisontella ytor som skulle läggas, utom kökets arbetsyta som belades med valnöt. Alla horisontella ytor målades med en beigevit aurofärg och vid stänkytor och i badrum satte vi enkelt vitt kakel med en tunn, mörk fog och inmurade speglar. Det stora badkaret isolerades med luxskivor i botten och murades sedan upp med lecablock som tätades med ett tätskiktsystem för swimmingpooler och slutligen lades kakel och klinker. Infällda kramar från Vola. Köket kommer från IKEA som kördes till en sprutlackerare som såg till att det fick sin djupröda färg och monterades sedan med snäpparebeslag och utan handtag. Alla träbjälkar utom en är originalbjälkar och har skrapats fria från färg och smuts av tålmodiga hantverkare. Vill du veta mer om renoveringen eller har du ett hus som du funderar över hur du vill ändra, renovera eller planera om så kontakta oss.

Ombyggnad och renovering Monicas skånelänga
Det var här det började: med att bära ut skräp, riva ner ruttna skivor, mögliga plastgolv och massor av annat byggskräp.Konrad och hans byggkillar slet med detta i veckor och tog bort innertak och innergolv, väggskivor och lager efter lager av mattor, tapeter, möglig isolering och vattenskadade fönster. Till slut stod det en stomme kvar som tydligt visade hur välproportionerligt och vackert huset var bakom all tretexskiva.

Ombyggnad och renovering Monicas skånelänga

Ombyggnad och renovering Monicas skånelänga

Allt  var fuktskadat och mögligt när renoveringen började och boven till detta var troligen ett misskött halmtak som hade börjat läcka. Eftersom den tidigare ägaren hade tätat med plastmattor och andra plastmaterial för att göra huset så tätt som möjligt så hade vattnet från det trasiga taket inte kunnat ta vägen nånstans och stannade därför kvar inne i husets väggar, bjälklag och trossbotten. SÅ en de första och viktigaste åtgärderna var att ta bort det gamla halmtaket och lägga på ett nytt. Detta spännande arbetet med urgamla anor utfördes med stort hantverkskunnande av Ni & Wi Timmer och Tak från Örkelljunga.

 

Monicas skånelänga blir inflyttningsklar:

Efter ca ett år av mycket arbete och längtan stod huset äntligen klart och Monica och hennes familj kunde flytta in. Här kommer en serie bilder på deras nya boende:

Ombyggnad och renovering Monicas skånelänga

Här ovan ser du en vy tagen från den nya vindstrappan ner mot vardagsrummet. Här öppnade vi upp mot takets fulla höjd så att de gamla takbjälkarna blev synliga.

Ombyggnad och renovering Monicas skånelänga

Trappan/spisen i vardagsrummet. Spisen är gjord av en insatsspis från Camina som murades in i ett lager täljsten, en typ av sten som bevarar värmen länge. Runt täljstenen murade vi sedan med leca som putsades och målades med en vit aurofärg. På sockel, spishylla och trappsteg i trappan lades samma klinker som vi använt på alla horisontella ytor som inte hade kvar det gamla trägolvet. Att vara konsekvent med ytmaterialen skapar ett sammanhang i huset.

Ombyggnad och renovering Monicas skånelänga
Ännu en vy ut mot den öppna takrymden i vardagsrummet. Här ser du takbjälkarna tydlige och den vitlaserade råsponten som innertak och holmejor är inklädda i. När man gör ett sånt här ingrepp i gamla hus är det väldigt viktigt med proportionerna. Det vanligaste är att man vill ha för mcyekt rymd i förhållande till vad de gamla husets ganska små rum tål och resultatet blir att man får ett stort och konstigt rum. Anlita en arkitekt om du ska göra ingrepp i ditt hus som förändrar rummens volymer så hjälper vi till att få det proportionerligt.

Ombyggnad och renovering Monicas skånelänga

Fönsternish belagd med klinker och utan överhäng, vilket förstärker den rustika känslan som denna vackra och väldigt lantliga skånelänga har i sin ursprungliga karaktär. Har man väl hittat den karaktären, arbeta med den och gör detaljlösningarna konsekvent i husets egen stil så får du det bästa resultatet.

Ombyggnad och renovering Monicas skånelänga

Planlösningen över den ”våta” delen av huset, dvs köket, gästwc/dusch, förråd, badrum och tvättstuga. Vi rev ut den gamla mögliga plastmattan som legat här och la klinkerplattor på golven. Som en ö i denna delen ligger sovrummet där det ursprungliga ekgolvet kunde räddas.

Ombyggnad och renovering Monicas skånelänga

Till vänster ser du badrummet med det uppmurade badkaret och till höger ena delen av det röda köket. i bakgrunden skymtar gästtoalettens dörr.

Ombyggnad och renovering Monicas skånelänga

Badkaret i närbild. Även här hålls materialvalet konsekvent och alla de horisontella ytorna är belagda med den svarta klinkerplattan medan de vertikala ytorna är kaklade med vitt, glaserat kakel med mörka fogar. Armaturerna kommer från Vola och är inmurade, dock med inspektionslucka, något som sällan behövs användas när man använder Volas armaturer.

Ombyggnad och renovering Monicas skånelänga

Bild tagen från matplatsen in mot den röda köket. Här ser du den lilla väggdelen som sparades mellan kök och matplats. Även om det kan vara trevligt med öppna planlösningar så blir det sällan bra att göra dom helt öppna. En liten avskärmning eller väggbit hjälper ofta till att skapa en spänst i rummen och är dessutom väldigt bra både ur möbleringssynpunkt och funktionalitet.

Ombyggnad och renovering Monicas skånelänga

När vi rev i det gamla ruttna golvet kom plötsligt en fin sten upp i dagen så vi klädde in den med isolering och lät den sticka upp mellan klinkerplattorna. Takhöjden är låg i en skånelänga och det blir sällan bra med högskåp då. Här har vi nöjt oss med en smal hylla i massivs valnötsträ på ena väggen.

sektion_skane

Ovan ser du två sektionsritningar. Den vänstra är tagen framför köket och den rumsavskiljande väggdelen mellan kök och matsal. Den högra sektionen är tagen rätt igenom badkaret med dess breda trappsteg gjord både för att gå på, sitta på och ställa schampo och ljus på.

sektion_skane
Den sista bilden är en sektion tagen genom huset i vardagsrummet och visar en vy på trappan/spisen som den var tänkt från början. Den observante kan se att vi gjorde vissa förändringar under resans gång men att den ändå har bevarat den ursprungliga idèn.

Ombyggnad och renovering Monicas skånelänga

Två bilder på det röda köket med arbetsbänk i massiv valnötsträ och porslinsvask

skanelanga1

Gården

skanelanga2Anne & the Architects AB | Arkitekt i Skåne