VILLA med UTSIKT mot KULLABERG

Uppe på Hallandsåsens sydvästra sluttning äger kunderna en tomt med härlig utsikt över Skälderviken och Kullaberg. Men finast är ändå den mjuka skogen som omger tomten. Därför vill man ju gärna ha ett hus som öppnar sig mot den vackra skogstomten men som också gör det mesta av den storslagna utsikten. Krånglet för arkitekten är att utsikten ligger åt nordväst och tomten åt sydost. Dessutom sluttar tomten ganska brant och man vill ju ha ett hus som placerar sig naturligt på backen.

Taket lutar med backen

Förslaget är en struktur som lutar ungefär lika mycket som backen – som en skokartong som man tiltar ca 18 grader. Då får man en brant taklutning in mot backen och en flack taklutning mot havet. De branta takstolarna slutar inte vid husväggen utan fortsätter ner i backen där dom fästs med galvade stålbeslag i betongpelare. Den flacka, långa taklutningen mot havet bryts av fönsterpartier vid takterassen men annars hålls den så intakt som möjligt. Fasaden kläs delvis med panel behandlad med roslagsolja (linolja, terpentin och dalbränd trätjära) och delvis låter vi  takpappen gå ner och täcka även fasaden.

Titta in i 3d-modellen av villan:

Fasaden med det branta taket in mot backen: taket kläs i papp ner till ståndrännan i svart plåt. Ytan efter ståndrännan och taket över vedförrådet kläs också i svart plåt. Vattnet leds ut till husets hörn och får sedan rutscha ner för hustaket ner till marken. Här fångas vattnet upp och leds ner till köksodlingen längre ner på backen.

Takpapp är ett material med potential

Takpapp är ett intressant material som jag tror vi kommer att få se mer av framöver. Takpapp är funktionellt och relativt  billigt i både material- och arbetskostnader. Pappens svagheter är att det ofta ser lite tråkigt och obearbetat ut i skarvar och kanter. Vi försöker få det att se coolt ut genom att skruva fast galvade vinkeljärn med synliga skruvhuvuden längs med skarven mellan vägg och tak. Det är en utmaning att få ett enkelt material att få en touch av hantverk på ett coolt och chose-fritt sätt men det ska bli roligt att se resultatet!

Sektionsritning genom takterassen:

Sektionsritningen visar det långa, flacka taket med flera takfönsterpartier. Sektionen visar också hur en stötta på takets halva väg placeras i allrummets sida och även får funktionen att hålla uppe trappan:Anne & the Architects AB | Arkitekt i Skåne