BYGGKOSTNADEN – alla byggens centrala smärtpunkt

Det finns mycket att säga om byggkostnader, denna smärtpunkt som kommer att svida förr eller senare i alla projekt. Här är fem viktiga saker att tänka på:

1. Det går inte att räkna ut byggkostnaden innan det finns ett färdigt förslag.

Det går inte att räkna på något som inte finns, så enkelt är det. Man måste ta fram ett förslag, sedan kan en byggentreprenör räkna på det.

2. Arkitekten ritar – entreprenören räknar och bygger.

Det är entreprenören – INTE arkitekten – som räknar på ett bygge. Det är entreprenörens arbetstimmar och inköpspriser som ligger till grund för beräkningarna.

Det är absolut inte möjligt att gissa sig till en byggkostnad genom att titta på en ritning. En byggkostnad måste RÄKNAS ut.

3. Skräddarsytt, unikt och platsanpassat hus är dyrare än typhus.

Det är dyrare att bygga något som är unikt designat för just dig än att mångduplicera ett hus som ritats en gång och sedan byggs i hundratal i en fabrikslinje specialutformad för att bygga snabbt och billigt.

4. Ditt projekt – ditt ansvar

Det är du som beställare och byggherre som bestämmer – men det betyder också att ett projekt utförs på ditt ansvar. Det betyder att om du beställer något måste du betala för det. Har du inte tagit in ordentliga offerter och undersökt kostnader noga innan du sätter igång ett bygge – då är det tyvärr du själv som får stå där med alla fakturor. Det är en väldigt jobbig situation så där vill ingen hamna. Var jättenoga med att ta in offerter – och ta höjd för inflation, oförutsedda händelser och andra prisökningar.

5. Multipicera med pi

Min gamla granne, en pensionerad väg- och vatteningenjör brukar säga: ”När det gäller byggen ska man multiplicera både tidplan och budget med pi.” Det är en mycket klok man och han får ofta rätt. Många av de kunder som vänder sig till mig har en orealistiskt syn på byggkostnader och vad dom faktiskt kan få för sina pengar. Var inte en av dom. Multiplicera med pi.

Låt oss hjälpa dig – men var en klok, engagerad, ansvarstagande och påläst beställare.

OM ARKITEKTEN SOM TYCKER TILL

Jag heter Anne Marie Hoel och driver arkitektbyrån Anne & the Architects. Detta är min lilla arkitektur-blogg där jag skriver om fenomen i ämnet som jag tror kan vara intressanta för fler än mig själv.

Är du en av dom, har frågor om arkitektur eller behöver hjälp av en arkitekt? Mejla till mig, följ mig på Instagram eller kontakta mig på Linkedin.

Det är ju vägen dit som är mödan värt. Häng med oss i vardagens utmaningar och skriv upp dig på nyhetsbrevet som kommer en gång i månaden.Anne & the Architects AB | Arkitekt i Skåne