KAN FULT VARA FINT? – ARKITEKTEN TYCKER TILL OM SVENSKT STÅL med BETT

VAR SAK PÅ SIN PLATS

Var sak på sin plats, eller hur!  Plåten på taket och träpanelen på fasaden och kommer den utflippade arkitekten och föreslår nåt annat brinner det i huvudet på gubbarna 🙂  Jag har föreslagit en plåtfasad många gånger och kan få ganska starka, negativa reaktioner: ”Så kan väl inte ett hus se ut? Så ser ju industrier ut och dom är ju fula! Inte kan väl det bli fint?”

Plåt ska på sin höjd ligga på taket och så givetvis lite plåt vid alla skarvar och under fönstren. Och vilken plåt sen: fin, galvaniserad stål väl dold bakom ett hårt lager av polyester – ja, plast. Det svenska stålet biter inte längre, det smeker milt i sin handske av polyester.

OVÄNTADE KOMBINATIONER AV VANLIGA SAKER

Ta några minuter och kolla vad man kan göra om man vågar utmana den otroligt konservativa idéen om vilka material som får användas var. Vad skulle hända om du klädde in ditt hus i rostfritt stål, så som Sandellsandberg arkitekter har gjort med det lilla huset Synvillan. Blankt, rostfritt stål och halmtak! Håll med om att det är ett coolt sätt att använda och sätta samman materialen. Länken leder till Plåt21 (där bilden också är lånad från) som delar ut ett pris varje år för bästa plåtfasad: ”…där plåtfasadens möjligheter har tillvaratagits och maximerats utifrån aspekterna form, funktion, innovation och miljö.”

I år vann Synvillan priset med motivationen: ”Genial enkelhet, lekfullhet och modiga materialval.” Jag kan inte annat än att hålla med; det är en kreativ kombo får oss att studsa till – för vi ser det så sällan. Och ändå är det inga konstiga material: stål är ett mycket vanligt material på alla hus i hela Sverige – finns knappt ett fönsterbleck som inte är av stål. Och halmtak har vi hållit oss med sedan Hedenhös. Det är kombinationen som är ovanlig, och väldigt passande i safariparken. Jag vågar påstå att denna öppenhet från en beställare inte är vanlig och att det generellt inte finns så stort intresse för hus-innovation.

Hur kan det vara att nästa alla andra saker i vår värld får lov att produktutvecklas? Telefoner, datorer, skor, idrottskläder, bilar,  tennisracketar, simdräkter: allt är utsatt för en ständig produktutveckling annars blir företagen snabbt obsoleta och försvinner från marknaden. Men vad gäller hus verkar detta inte gälla. Formspråk som stadfästes nån gång på 80-talet ska tydligen gälla för hus ett hus ska se ut. Som påhittig och innovativ arkitekt blir man ju snabbt uttråkad. Eller kan det vara att jag och mina kollegor är dåliga på att visa på goda exempel och dåliga på att förklara nyttan med produktutveckling?

METALLPLÅT – MÅNGA FÖRDELAR OCH OÄNDLIG FORMBARHET

Metall är hållbara saker. Så hållbart att det till och med har fått ge namn till tidsåldrar. Det heter bronsåldern – inte björkåldern, plaståldern eller oljeålder. Bronsålder, järnålder. Vackra namn som skapar fantasifulla bilder inhamrade i amygdala sedan lågstadiet. Tidsåldrarna döptes efter metallegeringarna av det enkla skälet att metall är väldigt hållbart och det som finns kvar av en kultur tusen år senare. Och vågar man påstå att det svenska stålet har varit en del i att bygga vår välfärd? På gott och ont, förstås och inte utan ett pris.

Men varför använder vi det så lite i vårt husbyggande? På industrier och köpcentra ser man stora, enformiga fasader av polyesterbelagd stål men det är väldigt sällan som man ser ett stålinklädd bostadshus – eller ens med koppar, zink eller någon annan av de många fina metaller och legeringar som finns.

Det svenska stålet – intressantare än vad man först tror

Men plåt är en mycket mer intressant material än vad man kan tro. Det är mångsidigt, ekonomiskt, estetiskt och intressant. Det är svensktillverkat, klimatmässigt relativt vettigt och det går att forma nästan hur som helst. Jag gillar speciellt plåt av lite ädlare metaller, koppar såklart men även zink, rå aluminium och galvaniserad (ej plastbelagd) stål är bra material med rimligt lite naturpåverkan, lång hållbarhet och mycket lite underhåll.

Det är dessutom ett material som lätt gifter sig estetiskt med både puts, tegel från olika tidsepoker, träpanel målade med olika typer av färger och är därför ett mycket bra ytskiktsmaterial att jobba med när man bygger till. Men det gäller på klart att hantera plåten på rätt sätt, kombinera den med andra material som gör att det kommer till sin rätt och dessutom välja rätt typ av plåt och montering. Ibland är falsad bandplåt helt rätt val men på vissa projekt kan den metoden kännas lite overkill. Ibland är monteringsfärdiga skivor av korrugerad stål helt rätt för det ger fasaden en stram enkelhet som passar i vissa projekt.

Men, som man kan se i många industriområdet, så blir det lätt för mycket av det goda med enformiga och trötta fasader med platta proportioner. Kombinera en proportionerlig metallfasad med en välplanerad trädgård, markbeläggning med materialkänsla och välplanerade uterum (alltså rum utomhus) så har du det coolaste, mest hållbara och underhållsfria huset på gatan.

Upptäck plåtarkitekturen

Kolla in mina projekt där plåt har spelat en avgörande roll för husets utseende. Det grå plåthuset är både fasad och tak täckt av antracitgrå aluminiumplåt. Entretillbyggnaden till egnahem på Limhamn är också heltäckt men här med zinkplåt – en underbar men svårbearbetad plåt som bäst kommer till sin rätt i kombination med lite kulör och material med större textur.

Arkitekter börjar mer och mer att inse vilket fantastiskt bra material plåt är att jobba med även om vi jobbar lite i uppförsbacke än så länge. Men det har byggts otroligt många coola, spännande och inspirerande projekt. Kolla in länkarna jag har samlat ihop här nere. Öppna dina sinnen och glöm för ett ögonblick hur du har lärt dig att ett hus måste se ut för det är inte sant. Hus kan se ut precis hur som helst!

ROLIGA LÄNKAR

Kolla in min Pinterestsida och se roliga och inspirerande plåthus som jag har samlat på anslagstavlan HUS av PLÅT.

Och för att se vilka svenska byggnader som fått Plåtpriset kan du gå till PLÅT21´s hemsida.

Flera härligt frifräsande former kan du se på Svensk Byggplåt

Detta är svenska länkar men om man är internationell så finns det ett oändligt antal fantastiska projekt att bli inspirerad av. Jag länkar till ett av de bästa här: ett hem i London helt klätt i faluröd plåt publicerat på Dezeens hemsida.

Vill du se mer av grymt bra exempel på hur man kan använda korrugerad plåt i arkitektur så har Dezeen sammanställt en sida med några riktigt häftiga projekt.

OM ARKITEKTEN SOM TYCKER TILL

Jag heter Anne Marie Hoel och driver arkitektbyrån Anne & the Architects. Detta är min lilla arkitektur-blogg där jag skriver om fenomen i ämnet som jag tror kan vara intressanta för fler än mig själv.

Är du en av dom, har frågor om arkitektur eller behöver hjälp av en arkitekt? Mejla till mig, följ mig på Instagram eller kontakta mig på Linkedin.Anne & the Architects AB | Arkitekt i Skåne