Inredning till Restaurang Mandarin

Inredning till Restaurang Mandarin

Inredning till Restaurang Mandarin: Detta är inredningen som gjordes till den Asiatiska restaurangen Mandarin i Malmö.

Kundens förebild var den då populära restaurangen Wagamama i London och idén var tydlig. Här skulle det serveras en crossover av det asiatiska köket till ett vettigt pris i en trendig miljö, inspirerad av de billigare restauranger i Sydostasien där man tränger ihop sig på bänkar längs långa bord. Vår uppgift var att hitta ett estetiskt och modernt sätt att inreda ett rum med långbord. Budgeten var väldigt låg och den första morgonen som vi började arbeta med projektet sitter jag och min kollega Petra och spånar idéer och plockar i färgkartan efter färger. Vår första tanke var att kompensera en liten budget med ett färgstarkt uttryck. Det känns också helt i linje med asiatisk mat. Och så gör vi den här skissen:

Inredning till Restaurang Mandarin

Av någon anledning tar någon av oss fram en bit valnötsträ. Detta var 2001 och valnötsträ hade inte varit inne sedan 50-talet men kanske var det träets likhet med teak, som ju används till allt möjligt i Sydostasien, både möbler och byggnadsställningar, eller var vackert och oanvänt. Innan vi visste ordet av hade vi hittat en färgskala i Formicas högtryckslaminat i gröna, gula och turkosa kulörer som stod otroligt fint till valnötsträet. Detta tillsammans med kravet på långbord och skisserna på de svängda formerna var färdigt innan lunch. Sen tog det bara ett par månader till att utföra själva idén men grundtankarna som föddes den där första förmiddagen stod sig hela vägen.

Inredning till Restaurang Mandarin

Ovan ser du den slutgiltiga planlösningen för restaurangen övre plan. Ursprungsidén har följts helt och hållet och långborden var uppdelade i sektioner om 2, 4 eller 6 personers bord i olika kulörer sammanfogade till sammanlagt fyra långa bord. Alla bordsskivor och bardiskar tillverkades av kontralaminerad mdf med oljad, massiv valnötsträ som kantlist och gerade hörn. Bänkarna var fastmonterade i golvet och tillverkades av en svetsad stålstomme och stoppade sitsar klädda med grönt iguanskinnsmönstrat galon tillverkade av Betapex . Väggarna målades i en neutralt ljusgrå kulör och de kraftiga pelarna i samma starkagula och gröna kulörer som bordsskivorna och baren. All målarfärg tillverkades av linolja av Ottossons Färgmakeri.

Inredning till Restaurang Mandarin

Baren på övre plan är placerad i ena hörnet av rummet och tillverkad av en enkel Z-formad stålram täckt med mdf-skivor täckta med oljad valnötsfaner. Bardiskhänget är tillverkat av ett knallgult laminat, speciellt framtaget för just det här projektet. Detta var alltså ovanvåningen, där själva restaurangen var. På bottenplan hade kunden önskemålet att vi skulle skapa en lång bardisk i det långsmala rummet med plats för DJ och soffhörna. Om man satt till bords och åt där upp så hängde man vid baren och drack, lyssnade på musik eller hämtade takeaway här nere. Vi höll oss till samma färgskala och samma material men som kontrast till de strama långborden ville vi få in lite mjukare former i entrén. Här nedan ser du planlösningen på bottenplanet. Entrédörren har fallit bort och ska vara nere till höger på planritningen. Direkt när man kom in stod det fyra stycken valformade bord i olika kulörer av vår färgskala med barpallar klädda i mörkgrönt iguanaskinnsmöstrad galon. Längre in i rummet den långsmala baren i valnötsträ och knallgult högtryckslaminat. För att rummet inte skulle bli stelt, och för att underlätta både tillverkning och montage, är den uppdelad i fyra olika sektioner. Armaturer från Le Klint och alla snickerier tillverkade av Höllvikens Snickeri.

bottenplan_mandarin