GENERATIONsBOENDE i FRITIDSHUS

Leva tillsammans

När barnen blir äldre och längtan till naturen större är det många som köper fritidshus i vacker natur. Underbart på många sätt – men hur får man sina unga vuxna barn att vilja komma och hälsa på när staden och vännerna lockar? En lösning kan vara att göra enkla och mysiga krypin med egen ingång, plats för surfbrädan, kompisar eller egen familj. Så kan generationerna leva ihop och ändå kunna vara lite ifred.

VID HAV & TALL på BJÄRE

Här visar jag ett förslag på hur en familj vill bygga om en enkel västkuststuga för att passa både föräldrarnas och de båda unga vuxna barnens behov. Föräldrarna får sin egen del med sovrum och badrum inredd i lite mer klassisk stil. Köket är litet men väl planerat och stora soffor i allrummet.

De båda barnen i 20-årsåldern får egen gemensam ingång och stor veranda till var sitt sovrum som bygger på höjden och ger plats för sovkojer som sovvagner i en tågkupe. Verandan ger plats till ungdomligt stök utan att föräldrarna behöver störa sig på det.

Naturliga material

Naturliga och chosefria material passar bra på platsen: panel svartmålad med slamfärg kombineras med naturligt grånad panel av kärnfuru. Taket av korrugerad, naturlig och spegelblankt aluminium som snabbt kommer att oxidera och bli matt och hålla sig underhållsfri i sekler. Uteplatser och pergola i obehandlad furu och många platser att spänna upp hängmattan på.

Arkitektritad fasadritning på ombyggnad av fritidshus på Bjärehalvön

Rummen utomhus är lika viktiga som rummen inomhus

För att få så mycket som möjligt ut av fritidshusets potential gäller det att planera rummen utomhus lika noga som rummen inomhus. De flesta anlägger det obligatoriska trädäcket i anslutning till huset och så är det bra med det. Låt en arkitekt fila även på utomhusrummen och anlägga matplats under tak, utfällbar tv-lounge, många olika platser för hängmattor och hammockar, platser i lä, platser i skuggan och platser i solen.

Arkitektritad fasadritning på ombyggnad av fritidshus på Bjärehalvön

GENERATIONsBOENDE i FRITIDSHUSAnne & the Architects AB | Arkitekt i Skåne