GARAGE EXTRA ALLT

Anders bor med sin familj i en fin villa byggd under 20-talet, tillbyggd och förändrad under åren och med ett garage och förråd som inte fungerar optimalt. Så här ser det ut från gatan:

framsida

Mitt uppdrag var att ge förslag till ett nytt garage, förråd och entré till köksingången. Min första impuls var att föreslå nånting som är ljust i kulören och ganska högt. Jag såg framför mig en vit ”låda” liknande 70-talens träöverhäng. Varför jag fick denna bilden kan jag inte svara på, men den kändes bra och jag började skissa. Efter en del försök och förändringar kom jag fram till följande förslag:fasad norr

Ovan en fasadritning på den långa fasaden längs med husets gavel. Iden är en ganska enkel låda som kläs med samma träpanel som man redan har på cykelförrådet på tomten. Formen blir mera stringent genom en överdel av Cembrit Pearl, en cementfiberskiva som nästan är helt vit. Mellan varje skiva tänker jag mig ett släpp på ca 10 mm och mellan skivorna syns träregelstommen som är övertäckt med svart gummi. Så kanterna blir helt svarta och blanka medan den vita skivan är matt och vit.

Garage Extra Allt

Ovan planlösningen. Från vänster till höger: garaget med uppställningsplats för bil och mc, förvaring längs med ena väggen och upphängningsplats för familjens alla modellflyg. Väldigt snygga flygplan som idag står lite här och var i huset och källaren. Så tar men två steg upp till ett trädäck och kommer in i förråd/arbetsplats med arbetsbänkar i massiv ek resp. rostfritt stål och både underskåp, överskåp hyllor och krokar med plats för verktyg, pytsar, skruvar o muttrar. Ännu ett steg till höger öppnar man verkstads-skjutdörrarna och trädäcket fortsätter ut först med en yta med plats för snickerier, meckande och en arbetsbänk med massiv träbänk. Sen lite plats för solstolar eftersom trädäcket vätter mot söder och väster och har sol från lunch tills solen går ner. Längst bort i hörnan är trädäcket övertäckt med ett enkelt altantak och slutar i en arbetsbänk som skulle kunna ha tillgång till både vatten och grill.

sektion 2

Här ovan en längdsektion med garaget till höger, de två stegen upp, snickarverkstan, trädäcket och längst till vänster altantaket över trädäcket.

plan

Här ovan en planritning över garaget och förrådet i större skala.

sektion

Och samma med sektionen: samma snitt som innan men visat i en större skala.

Garage Extra Allt

Ovan en 3D vy in mot garaget.

vy4_hem

Vy på baksidan av tomten in mot verkstan.

Nedan tre vyer som visar garagets volymer:

vy1

vy2

vy 3Anne & the Architects AB | Arkitekt i Skåne