FRITIDsHUSET under ENEBÄRsBUSKEN

Den lilla sportstugan byggdes för 50 år sedan längs med en läng och hög klipphäll. Mossar och lavar växer ppå hällen och eneträd och små tallar klamrar sig fast där uppe. På andra hållet har man en vidsträckt utsikt över skogen och ängarna. När löven faller ser man också den lilla ån som ringlar sig ner till havet, bara någon kilometer därifrån. Nu har stugan blivit för liten och för mörk och det är dags att göra en del förändringar. Här är vårt förslag.

LANDSKAPET

Blekinges kärva skog

Gamla knotiga enar växer längs med klippan och det doftar gott av eneris och tall. Nere på ängen betar korna och det är långt till närmsta granne. Här finns varken el eller rinnande vatten och här kopplar Nina och Carsten av med kanotpaddling, promenader och att bara sitta och titta ut över ängarna.

Men den gamla sportstugan är liten, den är mörk och utsikten inifrån huset är inget vidare. Eftersom paret ser sig spendera mer och mer tid uppe i skogen vill dom gärna göra en del förändirngar.

För att få bättre utsikt över ängarna räcker det med att göra lite större öppningar i den gamla sportstugan. Men för att kunna se klipphällen måste man vrida den tänkta tillbyggnaden på ett kreativt sätt.

Fritidshuset under enebärsbusken med utsikt över stenhållen

UTSIKTENS ARROGANS

Horisonten får oss att glömma den lilla världen

Vad är en utsikt? Vad är värt att sitta och titta på? När jag träffade Nina och Carsten första gången och blev förundrad över den fantastiska klipphällen så hade dom inte ens tänkt på den, trots att dom hade kommit till platsen i över 20 års tid.

Var det nåt speciellt med den? För dom var det utsikten över ängen som var det dom ville förstärka och ha mer utav. Vid vårt första möte pratade jag mig varm över klipphällen, de fina stenarna, tallarna, eneskogen, mossar och lavar, blåbärsriset – allt det som fanns bakom ryggen på dom och som för mig är den verkliga kvalitén. Jag kommer att tänka på Werner Aspenströms dikt:

Efter att ha läst 73 (förträffliga) dikter om Ikaros
önskar jag lägga ett ord för hans lantlige kusin,
gossen Gråsten, kvarlämnad på ängen.
– – –
Efter att ha läst 73 dikter om flykt och om vingar
önskar jag frambära min hyllning till fotsulan,
den nedåtvända själen, konsten att stanna
och att äga tyngd – såsom gossen Gråsten.

Planlösningen: sportstugans plan görs om och sovrum placeras i den östra delen. Entredörren flyttas och ett kök byggs i gamla husets västra del. Sen en öppen planlösning ut mot allrummet i tillbyggnaden som är vinklad 25 grader och vrider sig efter klipphällen.

TILLBYGGNADEN

Ett brant pulpettak med stora fönster åt ”fel” håll

En glidande vy från det tänkta köket ut mot tillbyggnaden. Gavelfönstret i väster tar in kvällsolen och de höga fönstren tar in klipphällen, norrljuset och kvällsolens reflektioner i mineraler, mossa och lavar. Vänder du blicken uppåt ser du enarna torna upp sig mot himlen.

Tillbyggnadens branta pulpettak med höga fönster som vätter mot norr och mot klipphällen.

Sportstugans gavel – och tillbyggnadens uppglasade, västra gavel.

BYGGNADsTRADITION

Tjärade furuplankor lagda i bålverk

Närmsta grannen har börjat med att renovera detta fina gamla hus och bakom de rödfärgsmålade panelen dolde sig husets verkliga utseende: ett vackert bålverk av tjärad plank. Det visar att hela Sverige absolut inte har varit faluröd. Om jag ska gissa så tror jag att den faluröda modetrenden spred sig först efter kriget, alltså på 40- och 50-talet. I södra Sverige har allmogens hus troligen varit antingen tjärade eller helt obehandlade dvs grå eller gråsvarta.

Accentueringen av husets knut genom en vit planka har heller inte funnits förrän efter kriget, ett mode som spred sig norrifrån och som förändrar byggnadens proportioner till det sämre. Pannplåten på taket började tillverkas i slutet av 1800-talet och gjorde att även vanligt folk hade råd att lägga plåttak. Plåten på detta huset har kanske 50 år på nacken, gissar jag. Pannplåt är en väldigt fin och gammal profilering som verkligen passar på äldre enklare hus.

OM ARKITEKTEN:

Jag heter Anne Marie Hoel och driver arkitektbyrån Anne & the Architects. Här visar jag projekt som jag arbetar med just nu. Om du tycker det verkar intressant, har frågor om projekten eller funderar själv på att anlita arkitekt är du välkommen att kontakta mig.

Mejla till mig, följ mig på Instagram eller kontakta mig på Linkedin.

Det är ju vägen dit som är mödan värt. Häng med oss i vardagens utmaningar och skriv upp dig på nyhetsbrevet som kommer en gång i månaden.Anne & the Architects AB | Arkitekt i Skåne