FRITIDSHUS med SJÖUTSIKT

Familjen har sedan många decennier ett fritidshus på fantastiskt fint läge vid Hjälmsjön utanför Örkelljunga i Norra Skåne. Men familjen växer och det börjar bli trångt när alla nya familjer samlas. Barnen vill leka, de unga vuxna vill arbeta eller vila. För att kunna stänga en dörr om sig behövs en tillbyggnad. Här ska finnas ett mindre allrum, två sovrum (varav ett ska kunna delas av till två små till barnbarnen när de blir större) wc/dusch och om kommunen accepterar även gärna en liten vind.

Marken sluttar brant ner mot Hjälmsjön så det vore också fint om man kunde ha en nivåskillnad i tillbyggnaden. Och gärna en viss vinkel så den vrider sig bort från näset där rakt framför, och ut mot den mer vidsträckta utsikten. Maximal byggnadshöjd är enligt detaljplanen 3.5 meter och dessutom löper det en liten ås diagonalt över platsen där tillbygganden ska byggas. Det var riktigt klurigt att få in volymen “under” det befintliga husets tak, få in alla önskemål om planlösningen och ändå skapa en vacker och sammanhållen volym.

Interiört hade jag gärna haft träpanel för att tala med den fantastiska blandskogen som omger huset på de tre sidor som inte vätter mot sjön, men familjen ville gärna ha något mer neutralt och valde vita gipsväggar/tak i hela tillbyggnaden. Till detta valde man ett vitlaserat, massivt grangolv från Baseco anpassat för golvvärme och en grön kulör i allrummet.

 

Ritningar: