Färgglädje i förorten

Färgglädje i förorten: I Malmö, liksom i många områden i Sverige finns det många områden i staden ytterområden som är eftersatta i underhåll och inte har blivit renoverade på många år. Kvarteret Vårsången i södra Malmö är ett av dom men nu ska balkonger, fasadplåt, fönster och entréer renoveras och få en ansiktslyftning. Vi har blivit anlitade för att ge Fastighetsförvaltaren ett realistiskt men också visionärt förslag till hur man på ett kostnadseffektivt sätt lyfter områdets trevnad och estetik. Området byggdes 1971 och den dåvarande färgsättningen, som är obligatorisk vid ansökan om bygglov, fick plats på en A4:a. En liten träbit betsad i mörkgrå och en liten plåtbit målas beige. Och så en rad som nämner att man ska använda sig av ett gult och ett brunt fasadtegel. Jag vet att det är orättvist att klaga på arkitekten men det blev ofta lite VÄL andefattigt på den tiden. Fast det var väl ingenjören som färgsatte. “Det här var ju lätt! Va ska man behöva gå på den där jäkla klipp- o klistrautbildningen i 5 år för? Nu har jag ju valt ut två färger och det gick på 5 minuter. Häpp!” (fotnot: Arkitektutbildningen kallades Klipp- o Klistra av övriga studenter på Teknis på min tid. Det var ju innan datorernas tid och vi klippte och klistrade väldigt mycket. Nu har vi Sketchup och Photoshop och klistrandet går snabbare. Men det är fortfarande svårt).

Färgglädje i förorten

Vårt uppdrag var att ge fastighetsägaren ett färgsättningsförslag där man bara bytes ut plåten framför balkongen, fönstren och entréportarna. Det låter inte mycket men det är över 250 balkonger i området, ett 20-tal burspråk och säkert 50 entréportar. Vi har jobbat med starka färger: gröna, gula respektive röda färgskalor på de höga husen och mer dämpat runt de lägre husen, huset som är senioranpassat och på burspråk på låga hus. Hela färgskalan ser ut så här:

Färgglädje i förorten

Där dom liggande kulörerna är föreslagna fönsterkulörer. Kulörerna har också glansskillnader från högblank till matt och dessutom är ett par av kulörerna metallic. Nedan följer lite bilder på vår föreslagna färgsättning. Först en bild på hur entréerna ser ut idag. Och det speciella med denna typ av områden är alltså inte hur en entré ser ut, utan så här ser SAMTLIGA entréer ut! Det finns alltså inga som helst variationer eller personliga skillnader någonstans.

Färgsättning Förslag:

En av entréerna med ett enkelt färglyft, en enkel möbel, husnumret som dekorativa siffror i metallicfärg. Här är tanken att göra varje entré lite annorlunda än grannarnas och att sätta en ny behaglig belysning. Det är en sak att en entré är fin, men vi tror mycket på att skapa möjligheter för att sätta sin egen prägel för de boende, även i en mindre exklusiv hyresrätt. Vid denna entrén har vi, som exempel visat, hur en kryddodling i odlingslådor kan pryda sin plats och förhöja kvalitéen. Någon eller några boende i huset är ansvariga för kryddodlingen. Här finns plats för många andra förslag och idéer, framför allt från de boende själva, men det måste finnas en struktur runt de olika idéerna.

Färgglädje i förorten
Grönt är Skönt, i alla fall skönare än beige och härligt med lite variation.

O rött är sött – och uppiggande tycker jag. Det roliga med färgsättningen är också att ju mer vi har jobbat med kulörerna desto finare ser vi att teglet är om det kommer i lite “bättre sällskap”.
Uteplatser vid höghusen får samma kulörer som balkongfronterna. Och parabolerna får hyresgästerna själv välja; fast ut vår palett så det ändå hänger lite samman.Röda resp. gröna balkonger på de olika höga husen i området. Så, nu får vi se vad nästa steg blir och om detta förslaget blir verklighet.