DIAMANT-FORMAT FRITIDSHUS i SNAPPHANESKOG

Nu är bygget på gång

Våren-20 påbörjas bygget av ett diamant-format fritidshus i snapphaneskog på Nävlingeåsen i nordöstra Skåne. För att kunna utnyttja tomtens potential maximalt och få så mycket utsikt som möjligt så kom vi fram till under skissarbetet att denna 9-kantiga form var det absolut bästa sättet att bygga på.

Det går en gångväg diagonalt över tomten mellan infarten och förråd/garage som Krister och Emma vill behålla. Och logiskt sett, när du har en triangulär plats att bygga på, då är det inte dumt att rita ett triangulärt hus. Och så dra lite i ändarna så det sträcker sig efter utsikten, räta upp lite i hörnen så det inte blir helt omöjligt att bygga och vips så har du ett diamant-format fritidshus skräddarsytt just för snapphaneskogen på Nävlingeåsen.

Kolla 3d-modellen för att förstå formen:
O kolla lite klipp från bygget:

Naturliga material värda att vänta på

Köket, garderober, innerväggar i sovrumsdelen och förrådet tillverkas i björkplywood och det är en anledning till att bygget har blivit lite försenat. På grund av pandemin med alla dess oväntade effekter har björkplywood blivit en bristvara och leveranstiden väldigt lång.

Bottenplattans betong är glättad och slipad och har fått en underbar, ruff och härlig yta. Detta blir golvet i hela huset utom i sovrummet där en ullmatta ska läggas. Krister har själv byggt fönstren och målat dom svarta på utsidan och vit-laserat den kraftiga träkarmen på insidan. Fönstren följer husets form och takets lätta sluttning för att ta tillvara på ljuset så mycket som möjligt och för att accentuera diamantformen.

Bygget i augusti-21: Björkplywooden har börjat komma upp i taket. Innan Krister sätter upp den stryker han den med matt klarlack och liten, liten aning vit pigment. Mina fotografier gör inte detta rummet rättvisa. Eftersom det har flera skeva väggar och ett asymmetriskt, sluttande tak: ja, faktiskt diamantformat, så är det också svårt för en amatör att fotografera.

Planlösningen:

Sektionsritning:

Sovrumsdelen är mer traditionell i sin form (här finns faktiskt några 90-gradershörn) och har en vanlig takhöjd. I kök och allrum däremot finns inte en rät vinkel, inte en punkt med samma höjd. Som högst är det ungefär 3.8 meter och som lägst strax över 3 meter.

Rumslig magi

När man bygger kan man ju inte bara beakta de byggda, interiöra rummen utan man måste ju också ta hand om de exteriöra rummen så dom inte blir konstiga. Hade man försökt sko-horna in ett kvadratiskt hus på platsen hade man ju dels fått lägga om vägen och dels hade det blivit en konstig trädgård kvar.  Eftersom Krister och Emma har ägt tomten några år och spenderat många nätter i den lilla friggeboden så har dom ju hunnit sköta om trädgården och visste att dom ville ha den så intakt som möjligt.

Eftersom huset är så extremt anpassat till just denna platsen så skapar den liksom rumslig magi. Det stod ett litet och fallfärdigt sommarhus på platsen som nu är rivet och det nya huset är minst fyra gånger större men tar ändå mindre av platsen. Tomten känns otroligt stor, nästan som om det inte ens finns nåt hus där – och ändå: när man går in i huset så öppnar det sig och känns väldigt stort, rymligt och man får in väldigt mycket känsla för naturen och träden.

Bygget i augusti-21: Fasaden liksom viker sig in i grönskan och det är nästan lite svårt att förstå eftersom vi är så ovana vid allt annat än rektagulära hus-former

Stram och ändå levande exteriör

Till fasaden har Emma och Krister valt en stående granpanel i olika bredder målat med svart slamfärg. Fasaden är både väldigt stram och väldigt levande på samma gång. Att gå runt diamant-huset är som att gå runt ett konstverk och försöka komma underfund med dess väsen.

Det har varit en lång resa med mycket arbete för Emma och Krister men trots motgångar med vattenläcka och pandemi så börjar huset ta form och det är verkligen ett extraordinärt hus. Dels har man valt en ovanlig form för att få ut så mycket kvalité av platsen som möjligt. Men det har också utförts på ett helt otroligt bra sätt. Både i hantverket och i besluten kring material, materialmöten, ytskikt…. ja, alla dessa tusen små detaljer som finns i ett hus.

Entrén: fina, strama linjer som Krister har byggt helt perfekt!!!

Fasad DIAMANT-FORMAT FRITIDSHUS i SNAPPHANESKOG under bygget

Ett DIAMANT-FORMAT FRITIDSHUS i SNAPPHANESKOGAnne & the Architects AB | Arkitekt i Skåne