Fasad DIAMANT-FORMAT FRITIDSHUS i SNAPPHANESKOG under bygget

DIAMANT-FORMAT FRITIDSHUS i SNAPPHANESKOG

Nu är bygget på gång

Våren-20 påbörjas bygget av ett diamant-format fritidshus i snapphaneskog på Nävlingeåsen i nordöstra Skåne. För att kunna utnyttja tomtens potential maximalt och få så mycket utsikt som möjligt så kom vi fram till under skissarbetet att denna 9-kantiga form var det absolut bästa sättet att bygga på.

Det går en gångväg diagonalt över tomten mellan infarten och förråd/garage som Krister och Emma vill behålla. Och logiskt sett, när du har en triangulär plats att bygga på, då är det inte dumt att rita ett triangulärt hus. Och så dra lite i ändarna så det sträcker sig efter utsikten, räta upp lite i hörnen så det inte blir helt omöjligt att bygga och vips så har du ett diamant-format fritidshus skräddarsytt just för snapphaneskogen på Nävlingeåsen.

Interiöra och exteriöra rum är lika viktiga

När man bygger kan man ju inte bara beakta de byggda, interiöra rummen utan man måste ju också ta hand om de exteriöra rummen så dom inte blir konstiga. Hade man försökt sko-horna in ett kvadratiskt hus på platsen hade man ju dels fått lägga om vägen och dels hade det blivit en konstig trädgård kvar.  Eftersom Krister och Emma har ägt tomten några år och spenderat många nätter i den lilla friggeboden så har dom ju hunnit sköta om trädgården och visste att dom ville ha den så intakt som möjligt.

Naturliga material värda att vänta på

Bottenplattans betong ska glättas och blir golvytan i hela huset utom i sovrummen där plankgolv ska läggas. Fönstren är helt svarta både inne och ute och höga. Dom följer husets form och takets lätta sluttning för att ta tillvara på ljuset så mycket som möjligt. Köket, garderober, innerväggar i sovrumsdelen och förrådet tillverkas i björkplywood och det är en anledning till att bygget har blivit lite försenat.

På grund av pandemin med alla dess oväntade effekter har björkplywood blivit en bristvara och leveranstiden väldigt lång. Högt i tak och mycket ljus har varit viktigt för Krister och Emma som även fick tillökning mitt i projektet. Trots en liten bebis och pandemi så har dom jobbat på och projektet börjar ta form. Det är otroligt strongt gjort av detta optimistiska, kunniga och glada par.

Planlösningen:

Sektionsritning:

Bilder från bygget vid midsommar-21

Nu har det hänt grejer och det är i princip “bara” interiören och terass, trappa och kanske en pergola kvar. Ja, bara och bara. Det är mycket jobb och det som verkligen sätter pricken över i-et och binder samman huset med trädgården och naturen.

 

Ett DIAMANT-FORMAT FRITIDSHUS i SNAPPHANESKOG