Tillbyggnad med takterass i antracitgrå aluminiumplåt

DET GRÅ PLÅTHUSET – TILLBYGGNAD FÖR KONST OCH LEK

Det grå plåthuset är en 74 kvm tillbyggnad med sovloft, badrum, hobbyrum, lekrum och, sist men inte minst, ett rum för drinkar och konst. Dessutom 30 kvm takterass inbäddad i björk och bok med utsikt över Skrylleskogen.

Tillbyggnaden är murade med isolerblock klädda med antracitgrå aluminiumplåt. Den udda formen kommer av en kombination av kundens önskemål och detaljplanen. Den maximala byggnadshöjden i området är 3,5 meter och dessutom är marken prickad från tomtgränsen mot Dalbyvägen och 6.5 meter in. Så det var en begränsad yta som det gick att bygga på. Dessutom skulle den önskade takterassen placeras nära det befintliga husets tak och ha skydd mot den trafikerade Dalbyvägen. Det blev många skisser och mycket funderande innan lösningen började formas. Det initiala förslaget hade dessutom ett betydligt mer komlicerat tak. Takkonstruktionen blev till slut enklare men det är fortfarande en ovanlig volym som fick konstrukötren att svettas lite.

Varje projekt har sina utmaningar och förutom att få in alla funktioner på den tillåtna volymen på ett elegant sätt så var också svårigheten här att få den nya tillbyggnaden att ”passa” det befintliga huset. En enplansbyggnad från tidigt 90-tal med valmat tak med betongpannor och väldigt kraftiga takutsprång. Efter att ha lärt känna kunderna lite så framstod lösningen tydligt för mig. Den låga och tunga 90-talsvolymen bör mötas av en helt främmande kropp som skär in i tegelmuren och betongpannorna och skapar energi i mötet.

Tillbyggnaden i antracitgrå aluminiumplåt med takterassen och Skrylleskogen i bakgrunden. Syns gör också den snedskurna dörren in till sovloftet.Tillbyggnaden i antracitgrå aluminiumplåt med takterassen Skrylleskogen i bakgrunden

Det grå plåthuset har fått sitt smeknamn av den antracitgrå aluminiumplåten som täcker tillbyggnadens samtliga exteriöra ytor. Att lägga bandplåt är ett riktigt hantverk och aluminiumplåten från Prefa har lagts av JPN Plåtslageri i Malmö. Varje plåtsöm måste vikas två gånger – en dubbelfals – och den kan vikas antingen åt höger eller åt vänster. För att skuggverkan inte ska bli rörig bör alla falsar på samma fasad vikas åt samma håll. Så fort det är en öppning i fasaden eller taket blir det svårt att få alla falsar åt samma håll så många timmar ägnades åt att diskutera falsningen och dess utseende.