PÅ RITBORDET

Ett fint gammalt stall har tjänat ut sin roll som hem åt hästar och med åren förvandlats till ett förråd för diverse bråte. Nu vill de nya ägarna renovera stallet och ge det en ny funktion: semesterlägenheter åt turister.  A&A fick uppdraget att skissa på detta och föreslår ett utförande där man behåller den "hästboxiga" planlösningen och de härligt synliga bjälkarna. Åtminstone idén...

Här är ett exempel på ett projekt där arkitektens utredning användes för att kunden skulle kunna fatta beslut om dom skulle sälja och bygga nytt eller bygga om det gamla huset, vilket skulle bli bäst trivsel och bäst ekonomi? Familjen hade växt ur sin villa i Abbekås och kunde inte bestämma sig för hur dom ville gå vidare. Om man skulle bygga...

En familj på skånska slätten har börjat bli trångbodd i takt med att barnen blir större och kräver lite mer utrymme och har behov av ett fristående annex för generationsboende. Musik, spel och hobbies tar plats, samt lite nyttig ungdomsintegritet. Så familjen planerar att bygga till ett annex på tomten som också kan användas för övernattning av gästande familjer, hyras ut till...

Platsen är ett gammalt skifferbrott och skifferstenen kommer i dagen överallt på tomten. I öster vätter tomten mot en bergsvägg av bruten skiffer som numera är delvis överväxt med skog och mossa. I väster har man en underbar utsikt över sjön Torrvarpen. En tillbyggnad ska planeras för att få bättre kontakt med den nästan mystiska naturen på platsen....

Idéskiss till Hässleholms 100-årsjubileum: min kollega Karin Hvid Rydell på MEM arkitekter fick i uppdrag att göra en skiss över hur Hässleholms Kommun skulle kunna planera och inreda sitt centrala stråk inför stadens 100årsjubileum. Karin i sin tur anlitade mig som sin sparringpartner och vi skissade fram en idé där man"möblerar" gatan: ett trädäck löper från Centralstationen upp till torget och täcks...

Anders bor med sin familj i en fin villa byggd under 20-talet, tillbyggd och förändrad under åren och med ett garage och förråd som inte fungerar optimalt. Så här ser det ut från gatan: Mitt uppdrag var att ge förslag till ett nytt garage, förråd och entré till köksingången. Min första impuls var att föreslå nånting som är ljust i kulören och ganska...

På bilden nedan ser du Pers och Helenas sommarhus strax söder om Helsingborg, huset som ska få en tillbyggnad, ett stenkast från Öresunds strand. Den låga husdelen till vänster är låg, mörk, trång och dåligt grundsatt. Per och Helena önskade att riva den låga delen och bygga nytt. I den gamla delen ligger idag ett wc och ett litet sovrum. Önskemålen var...

Anne & the Architects AB | Arkitekt i Skåne