BYGGET av TILLBYGGNAD med TAKTERASS

Alltså, dessa träkatedraler…. Visst är det nåt visst med känslan när takstolarna är uppe och man kan skönja hur rummet och rumskänslan kommer att bli.

För mig som arkitekt börjar uppdraget första gången jag kommer till platsen och träffar kunderna. Dom har såklart gått och funderat i månader och år på hur dom ska få mera plats, vilken typ av rum dom vill ha, var det ska ligga och så vidare. I detta fallet handlade det inte bara om att få mera plats utan även att skärma av bullret från den trafikerade Lundavägen som tomten gränsar till.

Vi var helt överens om att baksidan var den bästa platsen att bygga på. Kunderna ville gärna ha en takterass och den bör ju då ligga lite skyddad i förhållande till vägen.Funktionerna i tillbyggnaden hade kunderna tänkt väldigt mycket på och kommit fram till att dom gärna ville ha en takterass så dom fick en utsikt över Skrylleskogen på andra sidan den trafikerade vägen. Dom ville ha flera barn så ett sovloft ville dom cokså gäran ha, helst med utgång till takterassen.

DEN FÖRSTA SKISSEN

Dessutom praktiska utrymmen som badrum med sminkplats, en walk-in-closet och ett rum där de vuxna kunde träna och barnen leka behövde också. I en familj med så många intressen som denna så behövdes också en arbetsplats för olika hobbies. Slutligen skulle det även in ett rum med plats för en drinkbar, några sköna fåtöljer och höga väggar för familjens konstsamling.

Den högsta tillåtna byggnadshöjden i området är 3.5 m. Det betyder att den fasad som bedöms som viktigast inte får ha ett tänkt möte mellan tak och fasad över 3.5 meter över mark. Efter 3.5 meter måste taklutningen vara minst 45 grader. Vanligtvis är det fasaden mot gatan som beaktas men i detta fallet var det inte så självklart vilken fasad som hade mest påverkan på omgivningen.

Jag har tvungen att vara beredd på att alla tre fasader var tvungna att vara max 3.5 m. I detaljplanen fanns också en hel del prickmark och jag fick verkligen slita för att få in alla funktioner på den angivna volymen.

ÄNDRINGAR och SLUTGILIGT FÖRSLAG

När man visar ett skissförslag för en kund finns det alltid detaljer att justera. Kanske en dörr ska flyttas lite för man har kommit på att man vill ha in ett kylskåp och, kanske måste en vägg flyttas för en möbel är större än vad vi trodde och så vidare. Även här gjorde vi lite justeringar men det stora problemet var taket: det skulle gå att bygga men det skulle bli dyrt och krångligt.

Jag uppvaktade bygglovshandläggaren på Lunds Kommun och till slut medger dom att låta fasaden mot grannen vara den beslutsgrundande fasaden. Det betydde att vi kunde göra en gavel ut mot Sandbygvägen vilket i sin tur betydde att jag kunde rita in en rak nock.

Det var fortfarande en krånglig konstruktion, som konstruktören svor över, men det är ingenting mot vad han hade gjort om vi hade varit tvungna att bygga det valmade taket.

BYGGLOVSANSÖKAN – DET BÖRJAR FALLA PÅ PLATS

Efter många skisser, många samtal med kunderna och några med konstruktören och byggaren så börjar trådarna sakta vävas ihop till en helhet som löser alla de problemen på det bästa sättet jag har mäktat med att skapa. Trots att det ställs massor med olika juridiska, tekniska och praktiska krav på en byggnad så vill man ju sammansmälta allt till en sammanhållen och proportionerlig volym som passar perfekt just här.

VIDEOKLIPP och ILLUSTRATIONER

Sektionsritning genom tillbyggnadens takterass

När ett projekt är färdigt så brukar jag göra illustrationer som är lite snällare mot ögat än strikta byggritningar. Jag jobbar helst med collage där jag kombinerar ritningar, foto och skisser.

Jag jobbar alltid fram alla mina idéer i 3d-modeller annars hade jag aldrig kunnat göra så kluriga rumssamband som jag måste kunna få till.  När jobbet är klart så gör jag ”fly-over”-modeller så man får en bra förståelse för hur volyemn egentligen ser ut. Kolla på plåtlådans volymer på videon här och om du vill se fler hus jag har ritat kan du kolla in mitt konto.

KONSTRUKTION och BYGGE

På bilderna syns konstruktionen tydligt. Det är en platta på mark där väggarna är uppmurade av isolerblock och takstolar och bjälklag i limträ.

För att väggarna inte ska tryckas ut av takstolarnas kraft löper det en stålram runt hela huset.

Väggar och tak är klädda med antracitgrå aluminiumplåt från Prefa.



Anne & the Architects AB | Arkitekt i Skåne