BASTUN i SKOGEN

blåbär

En bastu ritad till en fastighet i djupaste skogarna i Dalsland. Formgivningen av Bastun är sedan utvecklad till en modul så denna bastun är möjlig att köpa och få uppsatt var helst du vill: i skogen, på tomten i villakvarteret eller vid sjön. Inget bygglov krävs eftersom bastun endast är 12 m2 och alltså klassas som friggebod. Designen är ett möte av svenska blåbärsskogar och marockansk mönsterglädje.

Bastun i Skogen

Här ovan ser du ritningar på fasaderna. Vi har valt att göra bastun ljus på insidan och mörk på utsidan. Golvet är belagt med marockanska betongplattor, väggarna belagda med vitlaserade björkplywoodskivor och dörren i kontralaminerad plywood i en blåbärsblå kulör inspirerad av bastuns ursprungsplats: de Dalsländska skogarna fulla av blåbär, tall och mossa.

Bastun i Skogen

Ovan ser du två vyer på modellen inklippt i bilder tagna på den ursprungliga platsen i den Dalsländska skogen.

plan_bastu

Bastuns planlösning:
Du går in i ett litet förmak, ett omklädningsrum med blåbärsblå sittbänk, upphängning för kläder och förvaringsutrymme för filtar, handdukar etc. Det stora fönstret i omklädningsrummet kan fås frostat och insynsskyddat. En blåbärsblå skjutdörr leder in till bastun.

Bastun i SkogenPå sektionen längst till vänster ser du ett snitt genom omklädningsrummet, det stora fönster och förvaringen över fönstret. Utanför bastun på baksidan ett snitt genom sittbänken som löpen längs med bastuns baksidan. På högra sidan av bastun ser du hur trädäcket trappar ner beroende hur terrängen ser ut på den aktuella platsen.

Mittsektionen visar ett längdsnitt från uteduschen till vänster, genom bastuns lavar och omklädningsrummet och utebänken längst till höger. Längst till höger ser du ett tvärsnitt genom bastun och här ser du det stora fönstret som ger en storslagen utsikt från bastulavarna.

Bastun i Skogen

Marockanska betongplattor kan du numera hitta på både IKEA och Bauhaus men när vi ritade bastun för 6 år sedan gick det i stort sett inte att få tag i Sverige. Tobias Hvengaard var den förste att ta in plattorna i Sverige. Han åkte till Essaouira, blev kompis med Mounain som ägde den lilla fabriken. Här nedan en ung arbetare i fabriken som jobbar på beting och får betalt per platta.

Bastun i Skogen

Var man än ser har marockanerna fyllt med mönster och färger. Här en interiör från hamnstaden Essaouira vid Atlantkusten.

Men tillbaka till Bastun. Är du intresserad av Bastun kan du skicka ett mejl till oss. Placera den var du vill. På vatten, i skogen, på ängen, vid sjöstranden, på klipporna, på villatomten. Bastun ger dig inte bara möjlighet att njuta av bastubad, den ger också nya härliga uteplatser att njuta av naturen på. Vi hjälper dig med placering, inköp och uppförande!!!

Bastun i SkogenAnne & the Architects AB | Arkitekt i Skåne