19 mar ATT BYGGA ETT GLASHUS
Att bygga ett glashus från scratch – det är inte så lätt
Kunderna önskade sig ett uterum som var stramt i stål och betong när man såg det utifrån men som var varmt och inbjudande, gärna i trä, när man var inne i glashuset. Något sådant kan man inte köpa färdigt så det måste ritas igenom in i minsta skruv och vi fick en lektion i hur svårt det är att bygga ett glashus. Det är framför allt glashus med bruten köldbrygga som är svåra att få snygga och eleganta eftersom det ställs höga krav på klimatgränsen. Vi löste det genom att ha en bärande stomme i limträ. Däremellan fäste vi poster i linsåpad furu som sedan glaslisterna fästes i. Detta poster är i princip alltid kvadratiska i moderna fönster. I gamla fönster kan man se en viss profilering och då är det ofta kanterna som är välvda. Vi ville få till en modern form men ändå göra något så posterna inte var helt obearbetade och heller inte såg klumpiga ut. Så vi fasade den yttersta delen av posten – lika mycket som den delen som ligger under limträbalken.
Detaljritningar
Det kanske är väldigt nördigt att ladda upp detaljritningar men det är dessa detaljer som utgör själva arkitekturen. Det är vilka material man väljer, hur man behandlar materialen och hur man väljer att foga dom samman som gör att detta glashuset lyfter sig från mängden. Vill du se mer av spännande sätt att göra sammanfogningar och upptäcka vilken underbar konst detta är så kolla in min pinterestsida där jag har samlat några bilder på bra sammanfogningar som jag gillar.
Stål, norrländsk fur och kalksten – fina, klassiska, svenska material som håller
Vi gjorde mängder av detaljerade ritningar på infästningar, möten, fasningar, salningar etc.etc. i oändlighet. Det var komplicerat att få det att se enkelt och självklart ut. Kunderna hade ju önskat sig ett glashus som såg lite industriellt ut från utsidan. Om en industribyggnad har en arkitektonisk kvalité så handlar det ofta om en överensstämmelse mellan funktion och konstruktion – en enkel och tydlig konstruktion som genomsyrar hela projektet. Vi behövde ju nånting som höll fast isolerglaskasetterna mot posterna (som f.ö. tillverkades av långsamt växande norrländsk furu tillsågat av Holmströms utmärkta snickerifabrik) Vi var alla överens om att vi ville ha vkr-stål – billigt, underhållsfritt och otroligt snyggt i sin enkelhet och konstruktiva logik. Så vi skruvade fast galvaniserade plattstål, med glasningslister av gummi där bakom, för att hålla fast glaskasetterna både i taket och fasaden. Även hängrännan är av vkr-stål men i formen av ett kantigt u.
Att bygga ett glashus – handlar också om rummet utomhus
Trädgården framför huset bestod tidigare av en halvdöd gräsmatta som aldrig användes. Här ska nu bli en stor rosenrabatt med rosor i olika höjder, både låga buskar och fylliga klättrare. Trädgårdsrummet är planerat av Kisse Linden och anlagt av Giersing Linden HB.