Nu på hösten 2021 så är jag deltidssjukskriven för stress efter några roliga med också otroligt jobbiga år. Det tvingar mig till att ändra mina rutiner och villkor. Klicka HÄR och läs mer om de förändringar som en stressig tillvaro har fått mig att besluta om.

En byggprocess är lång och snårig och det är många, många beslut som ska fattas och många olika processer man ska igenom. I vilken ände ska man börja? Här är ett försök att beskriva hur en sådan process kan gå till.

Första frågan är om detta är den rätta arkitektbyrån för dig – och om du faktiskt behöver en arkitekt. Ibland kan problemen lösas bättre av en konstruktör, snickare eller byggare. För att kunna avgöra vad som är bäst för dig: börja med att beskriva ditt projekt i ett mejl. Skicka gärna med ett foto men överlasta inte det första mejlet med för mycket information. Om jag bedömer att du inte behöver arkitekthjälp så kommer jag att göra mitt bästa att tipsa om andra konsulter eller hantverkare som kan vara behjälpliga för dig.

Ett inledande möte

Om det är en arkitekt du behöver: är detta den rätta byrån för dig? Om du skriver ett mejl så gillar du nog det du ser på hemsidan och för att komma vidare så behöver vi antagligen talas vid och kanske även träffas. Jag kommer i så fall att ta kontakt med dig och boka tid för ett telefonsamtal. Du kan också boka ett 2-timmars konsultation på plats hos dig. Mötet  kostar 3.600 kr. + moms = 4.500 kr. inklusive milersättning förutsatt att det ligger inom en 10 mils radie från Wessmantorp. Under dessa två timmar beskriver du projektet och dina tankar och idéer för mig och jag kommer med mina idéer och tankar kring det. Mötet följs antingen upp med en sammanfattning av projektet och en offert på arkitektarvodet för ett eventuellt uppdrag. Men resultatet av konsultationen kan också vara att ni inte behöver vidare arkitekthjälp utan klarar er bra vidare på egen hand.

Tänk på att det är viktigt att du känner dig bekväm med din arkitekt och det är inga hard feelings om du vill gå vidare och leta efter någon annan. Det omvända gäller ju också. Vi vill gärna hitta kunder som uppskattar vårt formspråk och är intresserade av arkitektur så vi kan också säga nej till kunder som vi tror oss vilja ha nånting som vi inte gillar eller är så bra på att skapa. Det finns en skapande och personlig aspekt av arkitektuppdraget som är svårt att komma ifrån vilket kan göra det svårt ibland men om det klickar kan det bli fantastiskt bra!

FÖRBERED DIG!

Förbered dig inför ditt projekt dels genom att kolla upp alla kommunala regler och ta ingenting för givet här. Bara för att grannen har fått göra nånting betyder det inte att du får så kolla upp allt. Ekonomin är såklart viktigt, tidsplan likaså. Men allra viktigast är att bli inspirerad. Ett tips för det är att gå in på Pinterest och leta upp Anne & the Architects där. Vi har samlat bilder på roliga och inspirerande projekt som kan hjälpa dig att få upp ögonen för vad man faktiskt kan åstadkomma med arkitektur. ArchDaily och Dezeen är andra bra källor för inspirerande arkitektur. Lägg för en stund bort de förutfattade idéerna om hur ett hus måste se ut och öppna dina sinnen för ett ögonblick innan du sedan återvänder till verkligheten.

ARBETSPROCESSEN

Om den inledande processen leder till att vi arbetar tillsammans så sammanfattas här ungefär hur en sådan process ser ut.

1. IDÈFÖRSLAGET

Om vi kommer så långt att vi börjar arbeta tillsammans så börjar vi med att ta fram ett idéförslag. I början kan detta vara lite löst i kanterna för det finns ofta flera sätt att lösa ett problem på. Vi gör planritningar och sektioner, skissar i 3d-modell och tittar på inspirationsbilder, tar fram materialprover och träffas och diskuterar olika aspekter av projektet. En viktig del av detta är att väga alla drömmar mot kostnaderna. Här kan det vara bra att tänka på vad värde faktiskt är. Vi pratar dels gärna om framtida värde, dvs vad din fastighet kommer att värderas till när byggprocessen är klar. Här har många av våra kunder upplevt en mycket större värdeökning än förväntat. I detta ska du också väga in livskvalité men också rimlighet. Enklare lösningar behöver inte nödvändigtvis vara sämre men ibland kan mera påkostade val vara en otroligt bra investering.

2. Bygglovshandlingar

När vi har tagit fram ett förslag som ni gärna vill ha så är det dags att ansöka om bygglov för detta. Då måste man ta fram ritningar som följer kommunens anvisningar för ansökningar och gå igenom en bygglovsprocess.

3. Förfrågningsunderlag för byggkostnaden

I en del projekt kan det vara viktigt att göra ett speciellt dokument för byggare att kunna räkna på. Om man bygger lite större och vill kunna jämföra offerter så har man stor nytta av ett förfrågningsunderlag. Då gör man noggranna ritningar och beskriver allt som ska köpas in till bygget. Först när detta är helt beskrivet kan man på ett realistiskt sätt jämföra byggpriser från olika bolag och då vet man exakt man man kan förvänta sig av byggbolaget.

4. Byggtekniska ritningar o konstruktionsritningar

Efter en kommun har gett bygglov så måste man också få byggstartslov innan man kan börja bygga. Då ska man vanligtvis komplettera med konstruktionsritningar, energibalansberäkning och så vidare (beroende på projektet). De flesta konstruktioner vi ritar är så komplexa att en extern konstruktör behövs och vi jobbar helst med Kontek AB i Malmö eller Hans Nilsson AB i Ängelholm. Däremot kan byggaren vilja ha mer detaljerade ritningar att bygga efter än vad en bygglovshandling är. Dessa kallas bygghandling och det är en ritning ofta i större skala där man kan se detaljerat hur en lösning ska utföras. Den innehåller också beskrivningar på vilka material man vill ha och vilka produkter som ska användas.

5. Utförande o tillverkning

Under byggprocessens gång är det mycket bra att ha fortsatt kontakt med arkitekten. Det behöver inte betyda att vi träffas eller ens talas vid så ofta men under själva bygget uppstår det ofta nya frågor. Allt från att man ångrar ett färgval till att man bestämmer sig för att platsbygga en trappa. Då finns arkitekten där och kan göra tillverkningsritningar, komma med nya förslag att lösa problem på eller diskutera fram smidiga lösningar tillsammans med byggaren. När projektet är färdigt vill vi gärna ha lov till att komma och fotografera vårt gemensamma verk.

6. Nya villkor fr.o.m. oktober 2021 angående samarbete med byggare

Jag har haft några kämpiga år där jag har jobbat med olika typer av kunder som har anlitat olika byggfirmor. Det är såklart roligt men det ställer också enormt höga krav på mig som konsult. Man kan aldrig någonsin upprepa ett moment utan jag måste uppfinna hjulet i princip i varje projekt och i så komplexa processer som byggen är det superjobbigt. I slutet av sommaren i år så mådde jag så dåligt att jag höll på att helt gå sönder. En lärdom från den pärsen är att jag måste minska antalet osäkra moment och ett av dom är valet av byggare. Jag kommer inom en överskådlig framtid endast arbeta med Allard & Hvengaard Konsult AB.

Om ni absolut inte vill anlita detta företaget som byggare så är egentligen det bästa att ni vänder er till en annan arkitekt. Men det går naturligtvis alltid att diskutera saken och i undantagsfall kan jag tänka mig att göra idéförslag och bygglovshandling men går inte vidare med projekt om ni inte anlitar Tobias. Det är ingen utpressning från min sida. Det är bara så fruktansvärt jobbigt att möta nya samarbetspartners hela tiden och försöka samarbeta kring komplicerade projekt med tajt budget. Jag har helt enkelt varken nerver eller ork till att ständigt börja om från början med nya yrkesrelationer där kommunikationen måste fungera perfekt vid första försöket.

Anne & the Architects AB | Arkitekt i Skåne