ARKITEKTUR och MUSIK hör ihop

Är arkitektur frusen musik?

När jag pluggade på Arkitektur i Lund så fick vi lära oss att beundra en handfull manliga genier och man fick höra till leda de olika one-liners som tillskrevs dessa män. En av dom var Göethes ”Arkitektur är frusen musik.” (Eller var det Friedrich von Schelling som sa det? Oavsett vilket så är här en intressant vinkel på denna romantiska floskel 🙂 )

Oaktat tröttsamma personkulter och tomma fraser upprepade till leda: det är nånting med musik och rum som passar ihop.

Jag jobbar fram i princip alla mina idéer i Sketchup, ett suveränt 3d-verktyg, som verkligen hjälper mig att bearbeta rummen. Däremot så blir en 3d-modell lätt lite torr när man ska presentera den. Den finns väldigt avancerade verktyg för att göra modeller att se i princip helt verkliga ut. Då talar vi inte om den verkliga verkligheten utan om en slags förhöjd hyperverklighet, en reklamvärlds-romantik, i natursköna omgivningar med snygga människor. Men ….. det är nästan ännu mera konstigt för mig. Man har inte gett modellen ett eget liv i sin egen rätt.

Musik ger stumma modeller liv

För mig har musik varit vägen att gå. När jag jobbar lyssnar jag på otroligt mycket musik, alla möjliga olika sorter, men har en förkärlek för elektronisk. En av låtlistorna jag följer på Spotify är den tyska gruppen Klangkarusell som lägger ut nya listor med tyska supercoola musiker som gör sån musik jag verkligen gillar. En av låtarna som dök upp på listan var Opa Gäärd av Melokind. Jag kände direkt att den hade en rytm och en klang som passade modellen på en villa på Bjärehalvön. Så jag skrev till produktionsbolaget som var så himla generöst och lät mig använda låten gratis.

 

Så här blev kombinationen 3d-modell och Melokinds Opa Gäärd:

FuchsKlang, Spotify och Youtube

Produktionsbolaget som var så generöst heter Fuchsklang och finns i södra Tyskland. Erik har ett gäng intressanta artister i sitt stall och jag hoppas att det kommer att komma mer av hans musik i mina klipp. Om du vill så kolla gärna de andra klippen på modeller och musik jag har lagt upp på Youtube-kontot. Det vore också väldigt roligt om du vill dela med dig av bra låtar till mig. Jag finns på Spotify som annemariehoel. Här är två låtlistor jag lyssnar på just nu men har förstås gjort lite egna listor med blandad musik.

OM ARKITEKTEN SOM TYCKER TILL

Jag heter Anne Marie Hoel och driver arkitektbyrån Anne & the Architects. Detta är min lilla arkitektur-blogg där jag skriver om fenomen i ämnet som jag tror kan vara intressanta för fler än mig själv.

Är du en av dom, har frågor om arkitektur eller behöver hjälp av en arkitekt? Mejla till mig, följ mig på Instagram eller kontakta mig på Linkedin.

Det är ju vägen dit som är mödan värt. Häng med oss i vardagens utmaningar och skriv upp dig på nyhetsbrevet som kommer en gång i månaden.Anne & the Architects AB | Arkitekt i Skåne