焼杉板 shou sugi ban eller GRILLA EN TRÄBIT

Letar du efter ett annorlunda fasadmaterial? Här är ett spännande sätt att göra träpanel motståndskraftig mot mögel, skadedjur fukt och brand – genom att elda på ytan. Det är en japansk metod som japanerna kallar  焼杉板 – Shou Sugi Ban eller helt enkelt bränd träpanel på svenska. Träpanelen bränns, borstas och oljas och det gör ytan enormt motståndskraftig mot alla möjliga problem som träfasader riskerar att utsättas för. Jag snubblade över en bild på google och blev nyfiken. Det var ett sätt att behandla trä som jag aldrig sett förut.

Så jag googlade en stund på tekniken och hittade en hel del spännande bilder och en intressant informationsvideo som visar, steg för steg, hur bränningen och ytbehandlingen går till. Med ett extra plus för inredningen i den japanska tv-studion. Och så vackert det blir! Jag har redan presenterat tekniken för en kund som vill bygga en liten bastu på en äng vid havet. Vi får se hur projektet fortskrider och jag ska i så fall naturligtvis presentera allt om projektet här. Tills vidare får ni hålla till godo med min trålning på google

yakisugi14

CIMG0066

shou-sugi-ban

OM ARKITEKTEN SOM TYCKER TILL

Jag heter Anne Marie Hoel och driver arkitektbyrån Anne & the Architects. Detta är min lilla arkitektur-blogg där jag skriver om fenomen i ämnet som jag tror kan vara intressanta för fler än mig själv. Är du en av dom, har frågor om arkitektur eller behöver hjälp av en arkitekt? Mejla till mig, följ mig på Instagram eller kontakta mig på LinkedIn..

Det är ju vägen dit som är mödan värt. Häng med oss i vardagens utmaningar och skriv upp dig på nyhetsbrevet som kommer en gång i månaden.Anne & the Architects AB | Arkitekt i Skåne