VINTERTRÄDGÅRD MITT i STAN

En stor villa i centrala Lund byggdes ursprungligen som ett hyreshus med tre lägenheter men tider förändras och i dag är villan en vanlig villa i Professorstaden och ett hem för en familj med två barn. På grund av den ursprungliga lägenhetsindelningen har villan lite opraktisk och konstig planlösning och jag och min kollega har fått i uppgift att komma med idéer kring detta. Ett av problemen är den något ”boxiga” planlösningen som många gamla hus kan lida av och dessutom den höga sockeln som gör att man känner sig väldigt långt från trädgården. Man är medveten om att det finns en trädgård för man ser den från fönstret men det finns ingen känsla att den faktiskt finns där.

Vinterträdgård mitt i stan

Så vårt förslag är att bygga till med en vinterträdgård, antingen i punchverandestil (eller vad man nu ska kalla det) i en slags 30-talsstil som helt följer husets uttryck, eller kanske i en mer modern stil. Men placering, volym och storlek är rätt given. Dessutom kan taket på vinterträdgården bli stor, generös balkong till de två barnen.

Vinterträdgård mitt i stan

Ovan en vy från det nyinredda vardagsrummet ut till vinterträdgården.

Vinterträdgård mitt i stan

Vy från matplatsen intill köket ut mot vinterträdgården. Med denna placeringen kan man gå från matplatsen, genom vinterträdgården och in i vardagsrummet och på så sätt göra planlösningen mindre boxig och mera ”flowing.”

 

vy-genom-vinter

Vy från den föreslagna nya lilla uteplatsen intill glasverandan. Till höger ser man först de uppslagna dörrarna till vardagsrummet och därefter dörrarna till matplatsen och köket.

framsida-vinter

Något ofullständig planering men man anar ändå ambitionen: att göra flera kopplingar i olika nivåer mellan trädgården och huset. Bakom de sirliga möblerna anar man ett skjutparti som är halvt öppnat. Detta skulle kunna levereras av The Hansen Group i Köpenhamn som har mer eller mindre färdiga produkter i systemet Hansen Millenium. Systemet är baserat på gamla järnfönster men moderniserat och har bra värden på ljud, värme, ventilation etc.

Projektet har fått ett positiv förhandbesked hos Lunds kommun, trots att det inte är tillåtet med nybyggen i den här delen av staden. På grund av utökning i familjen har planerna skrinlagts men vi hoppas naturligtvis på att de ska återupptas igen.