TRE VINDAR – INREDNING, KUPOR o BALKONG

En vanlig uppgift för en arkitekt är att hjälpa kunder att bygga om eller inreda vindar. Skälet till att man ofta anlitar arkitekt i just dessa projekt är att de sluttande väggarna gör att det är mycket mer komplicerat än vad man tro, i alla fall om man vill ha en funktionellt och välplanerat hus där man kan utnyttja de uppvärmda kubikmetrarna på bästa sätt. Även för en arkitekt kan de 3 dimensionerna tyckas vara en 7-8 stycken med alla vinklar och vrår.

INREDA KALLVIND i STEHAG

Den första vinden i inlägget är en kallvind på ett tegelhus med trävind från 1860. Här är det två volymer i vinkel varav den ena ska inredas till sovrum, arbetsplats och wc och den andra förbli en kallvind som utnyttjas som förråd. Idag är vinden helt oinredd, ett triangulärt rum med en bas på ca 5 meter och en inre nockhöjd på ca 3 meter (isolerat). Här är ett foto på vinden i dagsläget precis där de två volymerna möts:

Här är den föreslagna planlösningen med trappan längst bort i ena änden, följt av arbetsrum, wc, garderober och längst bort sovrummet.

Ritningar till vindar blir rätt speciella. Det som kan för både kunden, byggaren, konstruktören och arkitekten kan vara enkelt att förstå i ett vanligt projekt kan bli nästan omöjligt att begripa i ett vindsprojekt. Ett verktyg jag ofta använder är att göra många sektioner: ett snitt rakt igenom byggnaden där jag visar konstruktionen, inredningen och gärna sätter i en skalgubbe/gumma. Här nedan 6 st. tvärsektioner som visar hur rummen ändras allt eftersom du kommer längre och längre in på vinden. Och så två längdsektioner från vardera hållet. Hängde du med i alla sektionerna?

INDRAGEN BALKONG i RÖRSJÖSTADEN

Nästa projekt är en vind i Rörsjöstaden i Malmö. Huset är byggt runt 1880 men vinden var en kallvind fram till sent 80-tal då den inreddes till lägenhet med billigast möjlig standard. Här bor man högt över Malmös takåsar men kan inte se nånting eftersom fönstren är mikroskopiska små plastgluggar. Ägaren vill gärna kunna se himlen och ha en något ljusare lägenhet än idag och vill ha balkong, takfönster och sovloft.

VIND MED BADRUM i BARA

I en 60-talsvilla med betongstomme och trävindsplan vill kunden bygga ut den befintliga kupan och inreda ett nytt sovrum och ett nytt badrum. Takfallet är dryga 12 meter och och den nya kupan skulle bli över 7 meter lång, dvs nästan 60% av takfallet. Skulle kommunen godkänna en så stor kupa? Och om dom inte gjorde det, vad var alternativen? Skulle man fortfarande kunna få ett nytt badrum och två trevliga barnsovrum? Rafflande, eller hur 🙂

Arkitekten gjorde skisser på några olika alternativ, kunden tog dessa skisser till kommunen och utlåtande blev: den större kupan på 60% av takfallet kommer att godkännas. Troligen beror detta på att det är en mindre kommun, att man har godkänt stora kupor i detta områden förr och att just denna kupan vätte mot baksidan och döljs mycket av träd och buskar. Här nedan kan du se planritning och sektioner på skissförslaget:

Så efter samtalet med kommunen var det bara att sätta sig och göra bygglovshandlingar till förslaget med den stora kupan. Dom ligger på kommunen i väntan på bygglov. Därefter nästa steg: byggstart!