TILLBYGGNAD vid ORESUND

På bilden nedan ser du Pers och Helenas sommarhus strax söder om Helsingborg, huset som ska få en tillbyggnad, ett stenkast från Öresunds strand. Den låga husdelen till vänster är låg, mörk, trång och dåligt grundsatt. Per och Helena önskade att riva den låga delen och bygga nytt. I den gamla delen ligger idag ett wc och ett litet sovrum. Önskemålen var att få ett nytt sovrum, en walk-in-closet med mycket förvaring, ett nytt och mindre wc och gärna en takterass som man kan se havet.

Tillbyggnad vid Oresund

Här nedan ser du en planlösning på den nya tillbyggnaden. Först föreslår jag en en smal del med wc och trappa och sedan en volym med sovrum och förvaring. Den första volymen är 3,8 x 1,2 meter och sovrumsdelen är 5,2 x 3,8 meter så hela tillbyggnaden är väldigt liten men det går ändå in mycket. Wc, förvaring under trappa, sovrum och en slags walk-in-closet.

Tillbyggnad vid Oresund

Nedan en sektion genom den lilla volymen med wc och trappa.

Tillbyggnad vid Oresund

Nästa sektion är tagen genom sovrumsvolymen. Sovrummet är nedgrävt 2 trappsteg och dess golvyta ligger ca 360 mm lägre än övrigt golv. Ut mot trädgården föreslår vi ett stort skjutdörrsparti med ett brett trappsteg upp från sovrumsgolvet. Bakom sängen föreslår jag att man bygger en tjock vägg som får bli både vägg mellan sovrum och förvaring men också fungera som hylla med infälld belysning till sängen på ena sidan och en smink- och förvaringplats, också här med infälld belysning, på andra sidan. Kanske ett litet takfönster får att få in ljus även i garderoben. Ovanpå sovrummet finns det plats för en liten takterass som inte blir så högt upp, pga att volymen är nedgrävd två steg.

Tillbyggnad vid Oresund

Här en 3d modell inklippt i samma fotografi som i början av inlägget. Allra längst till höger ser du den befintliga delen av sommarstugan, sen trappan och så sovrummet med väggen bakom sängen i träskiva och en skymt av stegen upp till garderoberna.

Tillbyggnad vid Oresund

Foto taget längre in i trädgården mot den befintliga stugdelen och man kan ana det nya räcket och tillbyggnaden som sticker fram bakom det svarta huset.

Tillbyggnad vid Oresund

Och går man på grusvägen så skulle den nya tillbyggnaden kunna se ut någonting så här.

Tillbyggnad vid Oresund

Detta är det första skissförslaget till kunden och om vi kommer vidare i projektet kommer nya inlägg här. Skriv gärna till oss om du har funderingar eller frågor kring tillbyggnaden. Slutligen, ett fågelperspektiv på den nya tillbyggnaden:

Tillbyggnad vid Oresund