TILLBYGGNAD för MEDITATION och VILA

Tillbyggnad för meditation och vila: Tobias bor i en litet hus strax utanför Grythyttan, ett mindre trähus som byggdes för många år sedan för att först tjäna som församlingshem för en väldigt liten församling för att sedan bli sommarhus i många år men diverse tillbyggnader för att sedan bli permanet hem åt Tobias. Vid tillbyggnad av sitt hem vill Tobias ha ett större kök, mer förvaring, sovrum och framförallt mera kontakt med sjön Torrvarpen som hela västra sidan av hans tomt vätter mot. Platsen är ett gammalt skifferbrott och skiffret kommer i dagen överallt på tomten. I bakkant vätter tomten mot en bergsvägg av bruten skiffer som numera är delvis överväxt med skog och mossa. Jag föreslår en ny placering för entrén bakom huset och öppnar dels upp för mera utsikt mot sjön samt ett övre plan med sovplats, wc/dusch och meditationsplats med kamin med generös vy över Torrvarpen.

Tillbyggnad för meditation och vila

Plan över bottenvåning: nytillagda väggar är ifyllda med svart penna. De streckade linjerna visar hur planlösningen ser ut i dagsläget. De streckprickade linjerna visar utstreckningen av föreslagen tillbyggnad på övre plan.

Tillbyggnad för meditation och vila

Planlösning övre plan: smal trappa upp med möjlighet till liten uteplats/balkong. Jag föreslår möjligheten till stort utebadkar med utsikt över skifferklipporna. I övrigt ger tillbyggnaden plats för litet wc/dusch, klädförvaring, sovplats samt en meditations- och viloplats med kamin och stort fönster med utsikt ut över Torrvarpen.

 Tillbyggnad för meditation och vila

Elevation på fasad mot öster, dvs baksidan av huset som vätter mot bergväggen.

Tillbyggnad för meditation och vila

En 3d-modell på samma sida. Föreslaget fasadmaterial för den nya tillbyggnaden är träspån, ett traditionellt fasadmaterial här upp i Bergslagens skogar men tyvärr inte så vanligt på nyare byggnader.

Tillbyggnad för meditation och vila

Sektion skuren i nord-sydlig rikting som visar, från höger till vänster, den nya entrédelens veranda, entrén med trappa och förvaring under trappan samt en trappa upp balkongen med utebadkaret och sittavsatser/trappsteg till badkaret.

Tillbyggnad för meditation och vila

 

Ytterligare en sektion skuren i nord-sydlig riktning men tagen längre in och visar trappan i genomskärning samt bokhyllan vid trappan/wc/duschrummets baksida och dörröppning in mot sovplatsen.

Tillbyggnad för meditation och vila

Sektion skuren i öst-västlite rikting som visar (från vänster till höger) balkonen med utebadkar, trappa, wc/dusch, sovplats, låg vägg mellan sovplats och meditationsplats och stort fönster med utsikt över Torrvarpen. Här visas också nivåskillnaden i tillbyggnaden. Sovplatsen ligger ett trappsteg högre än wc/dusch och meditationplatsen ligger ytterligare två steg högre än sovplatsen.

 Tillbyggnad för meditation och vila

Vy mot söder med hela tillbyggnaden. Entrédelen till vänster.Tillbyggnad för meditation och vila

Vy mot söder med tillbyggnaden som skjuter ut över huset.

Tillbyggnad för meditation och vila

Olika typer av traditionell takspån från Bergslagen.

Tillbyggnad för meditation och vila